Volem créixer com Suècia o com Letònia?

Valor afegit o sous baixos, els secrets dels únics països europeus que creixen

Christine Lagarde, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, va visitar al juny Letònia, el país europeu líder en austeritat i retallades durant els últims anys, i va qualificar la recuperació econòmica del país d'"èxit" i de model a seguir per als estats que ara pateixen la crisi del deute, com Espanya. En efecte, Letònia, i els altres països bàltics, són els únics estats de la Unió Europea que creixen en termes de PIB, juntament amb Alemanya i Suècia. Però per motius molt diferents.

La recepta bàltica per a la recuperació va arribar per la via de la devaluació interna i les polítiques d'austeritat agressives (amb una caiguda del PIB del 25% en dos anys i un atur disparat al 30%) que ara imita Espanya.

En l'altre extrem, hi ha  economies com Suècia, que va créixer un 1,4% el segon trimestre, gràcies a les seves indústries exportadores i esquiva la crisi amb polítiques expansionistes. De fet, aquest any, el govern suec ha aprovat un paquet de 18.000 milions d'euros per lluitar contra l'atur i fomentar el creixement.

Són dos models oposats que requereixen polítiques molt diferents. Diversos experts analitzen a l'ARA quines possibilitats té Catalunya d'imitar un o altre model.

Llegiu-ho a l' Ara Premium.

Més continguts de