Economia 12/02/2019

Absolts tots els acusats per les pujades de sous a CatalunyaCaixa

El tribunal no veu "caràcter delictiu" en els augments salarials fets en plena crisi

Albert Martín
2 min
Adolf Todó i Narcís Serra, amb els seus advocats durant el judici.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha absolt els 41 encausats pels augments de sou a la cúpula de CatalunyaCaixa efectuats en plena crisi. "Tot i fer-ho en un context general de crisi econòmica aguda i en una particular situació de debilitat de la caixa, no presenten caràcter delictiu", afirma la sentència sobre els augments salarials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Als acusats se'ls imputaven delictes d'administració deslleial i apropiació indeguda arran dels acords del consell d'administració en virtut dels quals, en plena crisi econòmica i un context de reducció dels beneficis, s'augmentava el salari de diversos dels principals responsables de l'entitat.

El tribunal havia obert judici formal després de donar per bona la versió del fiscal anticorrupció. Segons els seus càlculs, entre el 2008 i el 2010 l'aleshores director general de l’entitat, Adolf Todó, “va experimentar un increment del seu salari fix en 3 anys de 212.000 euros”, mentre que la seva retribució variable va passar del 35% que marcava el contracte “al 50% del seu salari fix”. El seu adjunt, Jaume Masana, va gaudir d’un increment tant en el sou fix com en les retribucions variables de 10 punts, en passar del 35% que tenia establert al contracte al 45% que va aprovar el consell d’administració de la caixa.

També estaven imputats els membres del consell d’administració de CatalunyaCaixa que van aprovar els augments de sou quan la situació de l’entitat era “especialment delicada”, perquè entre el 2007 i el 2009 els seus beneficis “s’havien reduït considerablement” i l’any 2010 es “va aprovar un expedient de regulació d’ocupació que va afectar més de 1.300 persones”, que es va ampliar després a 300 més. A més, en l'escrit en què fixava l'obertura del judici, el tribunal recordava que “per garantir la viabilitat de l’entitat” en aquella època el Banc d’Espanya va autoritzar la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) hi va acabar injectant 1.250 milions de diner públic.

En aquell moment les retribucions dels directius van augmentar considerablement “en perjudici dels interessos de l’entitat i en contra de les recomanacions de la Comissió Europea i del FROB”. A més, segons el Tribunal, “una vegada ja s’havia produït la intervenció de diners públics”, el consell d’administració va aprovar una nova pujada salarial dels membres del comitè de direcció per a l’any 2011, que va fer que Todó passés de cobrar 800.481 euros a 812.501 euros anualment, i que Masana passés de 598.428 a 601.201 euros, és a dir, un augment de l’1,5% en el primer cas i del 0,4% en el segon.

Els directius sempre van defensar que el Banc d'Espanya havia aprovat aquests augments de sou i que els seus emoluments es van millorar perquè arribessin a la mitjana del sector.

stats