Comerç

Acord per ampliar els horaris comercials a Barcelona

Sindicats i patronals avalen un pacte que previsiblement tindrà el suport del plenari municipal

3 min
Portal de l'Angel de Barcelona a finals de Novembre de l'any 2020

BarcelonaLa ciutat de Barcelona ampliarà els horaris comercials. Aquest divendres s'ha tancat un acord entre patronals del sector i el sindicat UGT que se sotmetrà a votació en el ple municipal el 25 de febrer. La proposta incrementa l'obertura de tots els comerços entre les 12 i les 20 hores dels diumenges i festius, entre el 15 de maig i el 15 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, també s'amplia la zona de gran afluència turística (ZGAT). Amb el nou acord, aquesta zona inclourà la totalitat de Ciutat Vella i l'Eixample, els barris de Sants, Hostafrancs, el Poble-sec i la Font de la Guatlla, al districte de Sants-Montjuïc; el barri de les Corts; Sant Gervasi - Galvany i part del Putxet i Farró, al districte de Sarrià - Sant Gervasi; la Vila de Gràcia i parts dels barris de la Salut, Camp d'en Grassot, Gràcia Nova, Vallcarca i els Penitents, al districte de Gràcia; part del Baix Guinardó, i la Vila Olímpica, el Poblenou i parts dels barris del Parc i la Llacuna, Diagonal Mar i el Fòrum, al districte de Sant Martí. Així doncs, la zona en què el comerç podrà obrir els diumenges s'amplia a aproximadament la meitat de la superfície de la ciutat, sense tenir en compte la Zona Franca, que no està habitada.

El nou acord no afecta els deu dies festius per any en què els comerços barcelonins ja poden obrir, dels quals dos són elegits pel consistori i vuit per la Generalitat. Tampoc afecta els locals de menys de 300 metres quadrats, que tenen llibertat total d'obertura. L'horari de 12 a 20 hores inclòs en l'acord s'explica perquè permet a les botigues fer un únic torn de feina i, a més, són les hores en què s'acumula el gruix de vendes en els festius que ja està permès obrir.

L'Ajuntament va demanar el suport als dos sindicats majoritaris, la UGT i Comissions Obreres. El primer s'hi ha sumat però el segon està a l'espera d'una decisió definitiva dels seus òrgans interns. La proposta compta amb el suport de la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Pimec Comerç, Foment del Treball i l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució i l'acord se segellarà aquest dilluns. Les parts implicades creuen que la Generalitat no posarà traves al nou acord, ja que compta amb el consens de totes les parts implicades.

Acord fallit el maig passat

Ja el mes de maig passat, Barcelona Oberta i Barcelona Comerç van tancar un primer acord amb l'Ajuntament per obrir en diumenges entre l'1 de maig i el 30 de setembre, però finalment el govern municipal va fer marxa enrere i el juny va demanar a la Generalitat que prorrogués fins al 2025 el sistema d'horaris vigent durant el 2021. El canvi de criteri de l'Ajuntament es deu a la negativa dels sindicats de sumar-s'hi especialment Comissions Obreres, que va qualificar la proposta de "vergonyosa". Sense un nou acord o sense la pròrroga, es passaria a aplicar la normativa estatal, que és de liberalització absoluta dels horaris.

El primer tinent d'alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni, ha celebrat aquest mateix divendres que en l'entesa hi hagi, també, "representació dels treballadors i treballadores" com a principal "garantia" –ha dit– que "els nous dies d’obertura generaran nova ocupació i no recauran sobre els treballadors ja contractats”. Per la seva banda, el grup de Junts ha celebrat que es desbloquegi el debat dels horaris, que ha de permetre aixecar la pròrroga pactada fins al 2025, i ha remarcat que l'acord assolit es basa en els principis que la formació va portar a debat al plenari del mes de desembre, que recollia un consens per obrir al centre els festius, de maig a setembre, de 12 h a 20 h.

stats