Adeu a les cabines de telèfon: Telefónica retirarà les 15.000 que queden

Aquest 2022 han deixat de ser un servei universal obligatori

ARA
2 min
Una cabina de telèfon al carrer Lledoner de Barcelona.

Telefónica retirarà a partir d’aquest any les 14.824 cabines de telèfon que queden a tot Espanya, després que hagin deixat de ser un servei universal obligatori. Feia temps que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) demanava al govern espanyol que eliminés aquest servei, però l'executiu ho ha anat ajornant any rere any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’operador que estava obligat a mantenir aquest servei era justament Telefónica, després d’un concurs convocat pel ministeri d’Economia que habitualment quedava desert perquè cap operador s’hi presentava. L'última adjudicació es va produir fa dos anys, el desembre del 2019, i el contracte expirava el 31 de desembre del 2021.

A Espanya es feien, al tancament del 2020, una mitjana de 0,17 trucades al dia des de les 14.824 cabines que subsistien. Dit d’altra manera, això es tradueix en una trucada a la setmana. Dos anys enrere es feien el doble de trucades: 0,37 al dia, o una cada tres dies, segons dades de Telefónica.

Antiga cabina de telèfon a Sant Julià de Vilatorta, fotografiada el 2019.

La irrupció de la telefonia mòbil ha estat la causa principal de la caiguda en desús de les cabines. El 2006 el nombre de línies de mòbil va superar el nombre d’habitants a Espanya. Avui dia, més del 88% de la població reconeix no haver utilitzat mai una cabina, que fa molts anys van desaparèixer de països veïns d’Espanya, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A Barcelona fa poc que va desaparèixer l'última cabina amb portes, que tot just Telefónica ha acceptat retornar al seu lloc original —prèviament rehabilitada— per convertir-la en un punt d'intercanvi de llibres al barri de Sant Genís dels Agudells.

Desaparició i història

La desaparició de les cabines es produirà a tot l’Estat, d’acord amb la disposició transitòria novena de l’avantprojecte de llei general de telecomunicacions. Així, la companyia començarà a retirar progressivament totes les cabines del país set anys abans que compleixin el seu primer centenari, segons ha pogut confirmar Europa Press.

La primera cabina telefònica d’Espanya es va instal·lar el 1928 a la caseta del Viena Park, actualment denominat Florida Park, al parc d’El Retiro de Madrid. Es tractava d’un aparell que estava emplaçat dins d’una capseta que s’obria per accedir al telèfon.

stats