Automoció

Les administracions milloren l'oferta perquè la xinesa GWM es quedi Nissan

Torrent apel·la a la responsabilitat de l'empresa japonesa

2 min
La fàbrica de Nissan a la Zona Franca tancarà les portes aquest desembre i deixarà sense feina uns 2.000 treballadors.

Les administracions de la comissió de reindustrialització de Nissan —Estat i Generalitat— han presentat una contraproposta a Great Wall Motors (GWM) que eleva les ajudes públiques i millora les condicions de traspàs dels actius i del lloguer dels terrenys de Zona Franca en un últim intent perquè el gegant xinès de l'automoció reindustrialitzi la planta de Nissan de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova oferta s'ha presentat ja a GWM i dependrà de la seva resposta que s'acabi materialitzant el projecte que fins ara es considerava preferit per substituir Nissan a la Zona Franca de Barcelona, ja que la multinacional japonesa té previst tancar les seves plantes catalanes el 31 de desembre. Segons les fonts consultades, la contraproposta per convèncer GWM consisteix en oferir més ajudes públiques sobre les previstes inicialment, que eren uns 100 milions d'euros, i una rebaixa del preu del lloguer dels terrenys de la Zona Franca. L'oferta aniria acompanyada d'altres propostes sobre el preu dels actius de Nissan i d'un compromís amb el comitè d'empresa per negociar la incorporació de la plantilla a la nova empresa.

GWM, que es perfilava com a principal candidata a la reindustrialització de Nissan després d'un procés d'un any per buscar candidats, va qüestionar dimecres passat la viabilitat del projecte en una reunió extraordinària de la taula de reindustrialització i va reclamar més ajudes de les inicialment acordades per part de les administracions. Segons l'empresa xinesa, la planta de Barcelona potser quedava petita per complir les seves expectatives de creixement a Europa.

Mobilització dels treballadors

Demà hi ha prevista una nova reunió de la taula de reindustrialització per estudiar aquesta contraproposta de les administracions i l'empresa. Paral·lelament, els sindicats de Nissan han convocat una aturada de la producció a partir de les 11.30 hores per poder anar en manifestació des de la seva fàbrica fins a les oficines del Consorci de la Zona Franca i celebrar posteriorment una assemblea perquè els representants sindicals puguin informar la plantilla sobre la reunió.

La Generalitat ha mantingut que, en cas que falli GWM, hi ha altres opcions per reindustrialitzar Nissan i els sindicats de l'empresa han reclamat que si fracassen les converses amb la companyia xinesa, s'obrin negociacions immediates amb altres candidats. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, s'ha mostrat convençut que el procés acabarà bé, però no s'ha estat de demanar responsabilitat a la marca japonesa. "Nissan, ara més que mai, ha d'estar a l'altura dels treballadors i les seves famílies", ha dit Torrent al Parlament. El conseller ha dit que l'administració, els treballadors i els sindicats fa temps que treballen, però que la companyia també ha d'exercir "la seva quota de responsabilitat". "Un procés de reindustrialització no és fàcil", ha dit Torrent, i ha afegit: "Nissan ha d'entendre que estem en un procés de reindustrialització i transició d'un sector clau per al nostre país".

stats