UE

El Parlament Europeu vol que l'equipatge de mà als avions sigui gratuït

L'Eurocambra dona llum verda a un informe no vinculant que demana estandarditzar els criteris de cobrament per la maleta en cabina

2 min
Una bossa de mà i uina maleta abans de pujar a l'avió.

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha votat a favor d'un informe que demana que els viatgers puguin portar una maleta de mà als avions gratis. D'aquesta manera, els eurodiputats volen evitar que les aerolínies, com fan sobretot les de baix cost, cobrin als consumidors costos extres i complements de tota mena per portar bosses de mà o motxilles a les aeronaus i, a més, ho basin en diferents criteris de pes i de mida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, l'Eurocambra vol que s'apliqui una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 2014 que dictamina que l'equipatge de cabina és un "element indispensable" i que "no pot ser objecte de suplement de preu, a condició que respongui a unes exigències raonables relatives al seu pes i dimensions i compleixi amb els requisits de seguretat aplicables".

En aquest sentit, els europarlamentaris remarquen els maldecaps que suposa sovint per als consumidors que cada companyia aèria tingui els seus criteris respecte a les maletes de mà i demanen estandarditzar-los, i reivindiquen "la necessitat de normes comunitàries coherents sobre dimensions i preus".

Tot i això, cal recordar que els informes del Parlament Europeu no són vinculants jurídicament i que, per tant, aquesta demanda no s'inclourà en el reglament comunitari ni entrarà en vigor. Senzillament, com en tots tipus de textos de l'Eurocambra, els parlamentaris demanen a la Comissió Europea que faci una proposta legislativa en aquest sentit. Només seria en aquest cas, i després que el Consell de la UE i el mateix Parlament Europeu hi donessin el vistiplau, que passaria a formar part de la legislació del bloc comunitari.

Cal recordar que en l'àmbit estatal el ministeri de Consum ja va obrir un expedient sancionador per aquesta problemàtica a diferents aerolínies, com Ryanair, Vueling, Easyjet o Volotea. Ho va fer a partir d'una denúncia de l'organització Facua-Consumidors en Acció i, de fet, la mateixa associació denuncia que el dret a portar algun tipus d'equipatge als avions ja està reconegut a la normativa espanyola sobre navegació aèria, el mateix que ve a ratificar a escala europea la sentència del TJUE a la qual fa referència l'informe que ha votat aquest dimecres el Parlament Europeu.

stats