Economia 03/02/2021

L'Airef xifra en l'11,7% la caiguda del PIB català el quart trimestre

És la tercera comunitat autònoma on més es va contraure l'economia, només superada per les Balears i les Canàries

ARA
1 min
L'actual presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, en una imatge d'arxiu.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) —l'ens que controla les finances públiques— ha xifrat aquest dimecres en un 11,7% la contracció que va partir l'economia catalana el quart trimestre del 2020 en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquesta xifra, la reducció del producte interior brut (PIB) de Catalunya és la tercera més forta entre les diverses comunitats autònomes, i només la superen la de les Balerars, amb una davallada del 20%, i la de les Canàries, on la caiguda va ser del 12,5%.

Malgrat això, en comparació amb el tercer trimestre, Catalunya va aconseguir mantenir el creixement en els tres últims mesos de l'any, tot i l'augment de les restriccions en sectors clau, com ara el comerç i l'hostaleria, per frenar l'avenç de la pandèmia. Concretament, doncs, el PIB català va augmentar un 0,7% entre el tercer i el quart trimestre del 2020, segons les estimacions de l'Airef.

Ara bé, es tracta d'una dada molt inferior al creixement registrat el tercer trimestre, que va ser del 15,7% respecte del segon, segons l'Idescat. De fet, la caiguda interanual de l'11,7% que apunta l'Airef és superior a la del 9,1% del tercer trimestre.

L'organisme econòmic publica aquestes dades basant-se en l'avançament del PIB espanyol publicat per l'INE, i que apunta a una caiguda del 9,1% el quart trimestre respecte als mateixos mesos del 2019, i un creixement intertrimestral del 0,4% en el conjunt d'Espanya. En el global de l'any, una dada que ara l'Airef no aporta per comunitats autònomes, el PIB espanyol va caure un 11%.

stats