Alimentació
Economia Alimentació 13/09/2022

Els fabricants catalans temen quedar-se sense pinso per a animals

La patronal denuncia que un "conflicte laboral" al Port de Tarragona provoca "greus problemes de desabastiment"

2 min
Vaixells al Port de Tarragona

TarragonaLes patronals dels fabricants de pinso per a animals i els comerciants de cereals han llançat un nou crit d'alarma per denunciar que estan patint "greus problemes de desabastiment" a Catalunya i l'Aragó i per advertir que "si no se soluciona immediatament" encara es dispararà més la inflació dels productes alimentaris i costarà més de trobar-los al mercat. Els problemes parteixen de les dificultats de trobar blat, un aliment indispensable per poder fabricar el pinso que mengen els animals, tant els que acaben a l'escorxador com els de companyia. Els motius d'aquest desabastiment són múltiples, però el principal, segons denuncien en una nota enviada als mitjans de comunicació, és "el conflicte laboral que hi ha al Port de Tarragona arran de la liberalització de l'estiba portuària", impulsada per la Unió Europea. Oficialment, no hi ha cap vaga convocada pels estibadors tarragonins, però hi ha diferents vaixells a l'espera de poder descarregar i alguns, fins i tot, haurien buscat altres ports on poder-ho fer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fabricants denuncien també que fa sis mesos que tenen reunions amb l'Autoritat Portuària de Tarragona per intentar que el conflicte laboral no perjudiqui ni la producció ni els consumidors, però no està sent així. Entre els signants hi ha l'Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos i la Llotja de Cereals de Barcelona.

Canvia l'empresa dels estibadors

L'escrit dels fabricants arriba el mateix dia en què s'ha decidit dissoldre l'empresa de personal d'estiba del Port de Tarragona, Estarraco. Aquesta empresa, que operava com un centre portuari d'ocupació, depenia dels diferents operadors que hi ha al Port de Tarragona, que són els que han decidit abaixar la persiana. A partir d'ara, tots els estibadors que estaven contractats per Estarraco ho estaran per aquests operadors que s'han compromès a mantenir les mateixes condicions laborals que tenien. Les diferents empreses han anunciat que obriran un termini de consultes amb els representants dels treballadors per aclarir dubtes.

A més dels possibles problemes amb els estibadors, el blat també és escàs a Catalunya i l'Aragó per culpa de la sequera, que ha complicat les collites, i també per la guerra entre Rússia i Ucraïna, que n'ha reduït la importació. Després de moltes negociacions, Moscou i Kíiv van tancar ara fa dos mesos un acord per desbloquejar tot el gra que havia quedat atrapat a Ucraïna. A partir d'aquell pacte, es va obrir un corredor a través del mar Negre que ha anat abastint de gra la UE i altres països. Segons les previsions, el Port de Tarragona hauria de rebre pròximament un vaixell procedent d'Ucraïna carregat de blat.

stats