Economia 03/09/2015

"Als empresaris la democràcia no ens inquieta. Per contra, ens preocupa la intolerància i la ignorància"

Discurs íntegre d'Antoni Abad, president de la patronal Cecot, durant l'acte del Manifest del Far, en el qual les patronals catalanes s'han compromès amb el resultat de les urnes del 27 de setembre

Ara
2 min
Antoni Abad / CECOT

Barcelona[Salutacions inicials]

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És bo explicar que els empresaris coneixem molts estudis econòmics que demostren empíricament que la qualitat de la democràcia, la separació de poders i el bon funcionament de les institucions i administracions dels països, contribueixen directament al creixement econòmic, predisposen a treballar pel llarg termini i generen confiança.

També els empresaris hem expressat que el dret de consulta ens sembla un element de qualitat democràtica. És bo orientar les decisions a prendre sobre la base de consultar l'opinió; especialment per als temes més importants o transcendents perquè aquestes decisions estaran més fonamentades i, per tant, haurien de ser més encertades.

En conseqüència, el dret no el veiem per a una sola vegada i per a una sola pregunta. És un element estructural de qualitat de la democràcia.

Les empreses les governen els seus socis aplicant la democràcia; majories, quòrums, decisions amb majories reforçades, respectant minories i amb els drets de separació i exclusió.

En conseqüència, als empresaris la democràcia no ens provoca inquietud. Per contra, ens provoquen preocupació la intolerància i la ignorància. Especialment l’abús de la ignorància. Altrament dit: els insults a la intel·ligència de les persones.

Vull destacar i agrair la presència en aquest acte dels quatre economistes per l’aportació d’informació que ens han ofert. Davant d’altres que subministren pol·lució o brossa.

Constatem amb molta preocupació que a Espanya no es dialoga des de la transició. El no-diàleg provoca tensió i perjudica el bon funcionament de l’economia. Per contrast, les empreses es gestionen amb diàleg; prenent decisions cada dia.

Els empresaris de Catalunya fa dècades que plantegem la necessitat i el repte positiu de tenir un país homologable internacionalment. Ho hem resumit amb expressions com "o canviem el país, o canviem de país". És a dir, refundar o fundar.

Avui cal matisar que el que genera tensió i màxima preocupació són les certeses del que es va produint, del que ha passat i del que passa. Les potencials preocupacions per les incerteses, per superar la situació actual i totes les seves limitacions, il·lusionen pel fet de suposar l’oportunitat de construir un país nou amb 'base zero', 'business oriented', competitiu i amb cohesió social.

La gent d’ordre sap que res és permanent excepte el canvi. Des dels perfils més moderats l’immobilisme exaspera.

Estem a setembre de 2015 i les properes eleccions, el conjunt de ciutadans, en ser consultats, orientaran el futur de Catalunya.

Necessitem un país en evolució i adaptació, amb valors i actituds concordants amb els temps actuals. Les empreses, l’empresariat manifestem el nostre compromís a respectar l’orientació que els ciutadans de Catalunya expressin i la voluntat d’adaptar l’actuació de les nostres empreses per seguir contribuint al progrés i al benestar.

I, finalment, volem remarcar que les empreses són la cèl·lula mare de l’economia dels països lliures i democràtics."

stats