MERCAT DE TREBALL
Economia 29/06/2014

Alstom ultima l’acomiadament de 190 treballadors

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa direcció de la multinacional francesa Alstom està a punt de fer efectiva la presentació de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar 190 treballadors de la planta de combois ferroviaris de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). Després de setmanes de converses amb la plantilla, divendres la direcció va comunicar als representants dels treballadors que aviat començarà el període legal de consultes de 30 dies per mirar de pactar les condicions dels acomiadaments. Fonts sindicals van lamentar la decisió de la direcció per no haver esperat fins que s’esgoti el període de converses a nivell europeu que la multinacional i els treballadors es van comprometre a tirar endavant. La direcció ha reconegut que les converses amb el comitè europeu estan a punt d’acabar i que serà aleshores quan es formalitzarà l’ERO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els sindicats van recordar que la negociació de l’expedient a la planta catalana ha d’anar lligat a les converses sobre el conveni col·lectiu, que va ser l’origen del conflicte que s’arrossega des de fa mesos. La direcció d’Alstom va imposar unilateralment una rebaixa salarial que arribava al 20% a la fàbrica després que l’últim conveni caduqués i sense que s’arribés a cap acord amb els sindicats. Per aquesta raó les condicions de la plantilla van passar a estar regides pel conveni del sector del metall a la província de Barcelona.

La reestructuració a la fàbrica de trens d’Alstom coincideix amb un moment crucial per a la multinacional a nivell global, ja que està en ple procés de venda del seu negoci energètic. El grup acaba de tancar un pacte pel qual l’estat francès serà el seu principal accionista amb el 20% de les accions. L’empresa, tanmateix, és partidària d’acceptar l’oferta que han fet els nord-americans de General Electric pel negoci, en una decisió que l’executiu francès no comparteix.

stats