Energia
Economia 04/08/2021

Alterna s’adjudica per quart cop la gestió de 55 plaques solars públiques de Barcelona

L’empresa, especialista en instal·lacions d’autoconsum energètic, va camí de duplicar el 2021 la facturació de l’any passat

2 min
Mega placa solar al Foòrum de Barcelona

BarcelonaAlterna Energia ha guanyat per quart cop el concurs que la fa responsable de gestionar les plaques solars de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta companyia especialitzada en autoconsum fotovoltaic per a empreses ja havia proporcionat aquest servei a l’ens municipal entre els anys 2012 i 2019, i ara el recupera fins al juliol de l’any vinent, com a mínim. El contracte suposa mantenir 55 plaques fotovoltaiques de la capital catalana, entre les quals hi ha la icònica pèrgola del Fòrum, el Nou Mercat dels Encants o l’umbracle de Glòries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta companyia catalana, que ofereix a les empreses fer des del disseny d’una instal·lació fins a demanar-ne els permisos, construir-la i mantenir-la, viu un dels seus moments més dolços després de quinze anys d’activitat. Si el 2019 la seva facturació s’acostava als 3 milions d’euros, l’any passat, el de l’esclat de la pandèmia, va superar els 4,3 milions, i la primera meitat d’aquest 2021 ja ha deixat enrere aquesta xifra. Actualment, manté un total de 125 megawatts (MW) a Espanya, dels quals 8 són a Catalunya.

"L’eficiència en costos i en producció ha millorat tant que un projecte que fa tres anys no era viable ara ja ho és", justifica Esther Morlanes, directora general d’Alterna. "Hem tingut canvis regulatoris molt positius que faciliten l’autoconsum: abans no hi havia una normativa fàcil a què acollir-se". És a aquest context que la directiva atribueix bona part del creixement de l’empresa, que té entre els seus clients bodegues de tot Espanya i altres companyies industrials com AkzoNobel; també al fet que no hi ha gaires noms que operin en el segment de l’autoconsum industrial.

Falta de grans projectes

La situació, amb tot, està lluny de ser idíl·lica. Si bé en termes d'autoconsum domèstic, diu Morlanes, Catalunya està molt avançada, el territori està molt endarrerit pel que fa a grans projectes energètics. "Amb autoconsum no frenem el canvi climàtic", lamenta. "Hem de fer que es concretin grans projectes i el que ens estem trobant és que cap no acaba d’aprovar-se", explica. Parla de grans parcs que produeixin entre 10 i 100 MW. Sobretot, diu, perquè el pla que persegueix l'administració pública és arribar a la producció de 10.000 MW entre energia eòlica i solar el 2030 i, de moment, Catalunya està lluny d'aquest objectiu.

stats