Economia 11/12/2019

L'ANC crea una patronal "desacomplexadament independentista"

L'entitat busca repetir la irrupció a la Cambra amb una nova organització empresarial sobiranista

Paula Solanas
3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, amb el coordinador de la comissió Fem República, David Fernández, i l'empresària Sílvia Cubo

BarcelonaDesprés de donar la sorpresa en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, l'ANC ha fet un pas més per fer-se amb el seu propi espai en la representació de l'empresariat català. L'entitat sobiranista ha presentat aquest dimecres Anem per Feina, una patronal "desacomplexadament independentista" en el marc de la seva campanya Eines de País, a través de la qual també va irrompre en els ens camerals el passat mes de maig.

"Volem omplir un buit de representativitat", ha explicat l'empresària Sílvia Cubo, una de les primeres cares visibles de l'organització. Assegura que, des d'abans de fer-se pública la patronal, ja s'hi han afiliat mig miler d'empreses, sobretot pimes i autònoms amb comerços. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i el coordinador de la comissió Fem República, David Fernández, també han participat en la presentació.

Tot i així, el tret de sortida d'Anem per Feina es reserva per a més endavant, entre el gener i el febrer de l'any vinent, quan l'ANC organitzarà un gran acte amb alguns dels primers socis. "Ja hem fet tots els passos per registrar-nos davant les administracions", ha afirmat Cubo. En aquest sentit, ha mantingut que l'objectiu és crear una "patronal moderna" que doni resposta a les necessitats dels empresaris catalans. "Tenim el costum de pensar que tots els empresaris són de dretes i, per tant, no independentistes. Però no és així", afegeix.

Una organització sense president

La nova patronal admet que hi ha una part de l'empresariat català que no vol vincular-se públicament a l'independentisme i per això mantindrà la seva base de dades "privada". Anem per Feina tindrà un òrgan de govern, avança Cubo, però no comptarà amb un president "com a tal". D'altra banda, representarà la diversitat territorial de Catalunya amb un delegat per cada vegueria i tindrà "la mínima estructura possible", ja que serà "molt digital".

Sobre la convivència amb altres organitzacions empresarials més sensibles al sobiranisme com el Cercle Català de Negocis, la Cecot o FemCat, Cubo ha explicat que hi parlaran i estaran "encantats" de sumar esforços. "Si algú s'hi veu reflectit ens sembla fantàstic que vinguin", ha apuntat. Encara que el pilar d'Anem per Feina serà reivindicar la independència de Catalunya, també treballarà per crear un hub de companyies de consum responsable i de proximitat, així com per defensar el paper dels joves en el teixit empresarial català amb una secció pròpia.

A banda de la candidatura a la Cambra i de la creació d'una patronal independentista, l'ANC ha posat en marxa en l'últim any altres accions relacionades amb l'economia com ara la campanya de "consum estratègic" per afavorir les companyies "compromeses" que no van participar en la fuga d'empreses posterior a l'1-O. La patronal Foment del Treball va denunciar aquesta acció per competència deslleial i el cas està en mans dels tribunals.

stats