Economia 24/07/2019

Anticorrupció demana imputar el BBVA en el cas Villarejo

L'entitat bancària hauria contractat l'excomissari per espiar Sacyr

Ara
2 min
Anticorrupció demana imputar el BBVA en el cas Villarejo

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció té previst demanar aquest dimecres al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló la imputació, com a persona jurídica del BBVA, del comissari jubilat José Manuel Villarejo per un presumpte delicte de suborn relacionat amb una operació d'espionatge encarregada el 2004, segons ha confirmat fonts jurídiques a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'escrit, que es presentarà al llarg del matí al magistrat que investiga el cas Tàndem per les actuacions irregulars del policia, assenyala, segons les mateixes fonts, que la societat hauria pogut incórrer en un delicte tipificat en l'article 424 del Codi Penal al contractar els treballs de Villarejo quan aquest encara exercia tasques de funcionari, uns treballs que podrien haver-se allargat fins al 2016, segons revela la investigació realitzada fins ara.

En concret, el banc hauria encarregat l'espionatge a diferents persones contractant els serveis de Cenyt, grup empresarial del comissari, amb l'objectiu de conèixer diversa informació relacionada amb la constructora Sacyr.

Es tracta de la peça secreta número 9 de la causa, la relativa als encàrrecs que Villarejo hauria estat exercint per al BBVA durant 13 anys a canvi d'una quantitat estimada en uns 10 milions d'euros.

Aquesta peça ha anat creixent a mesura que ha avançat el treball dels investigadors. Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, podria considerar-se una causa en si mateixa, donada l'abundància de contractes i arestes en cada un dels treballs que la mercantil de Villarejo, Cenyt, hauria estat exercint per al BBVA des de l'any 2004.

El 4 de juliol el que va ser cap de l'àrea de riscos i recuperacions immobiliàries del BBVA Antonio Béjar González va reconèixer a l'Audiència Nacional que l'empresa Cenyt va estar contractada com a proveïdora en aquest departament entre els anys 2010 i 2013 per localitzar morosos, tot i que va incidir que desconeixia que fos del comissari jubilat que està en presó provisional.

A la peça ja hi ha diversos imputats, entre ells l'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, a qui el jutge va deixar en llibertat sota fiança el 5 de juliol, tot i que es va negar a prestar declaració sobre aquest assumpte. Igualment s'investiga vuit persones més per delictes de suborn actiu i revelació de secrets en relació als encàrrecs que l'entitat financera hauria realitzat sota presidència de Francisco González.

stats