SERVEIS
Economia 10/02/2016

Antifrau denuncia irregularitats de 13 milions d'euros en la facturació d’ATLL

Ara
2 min
Una imatge de les instal·lacions de la potabilitzadora Aigües Ter Llobregat (ATLL).

BarcelonaL’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha detectat irregularitats de facturació en la concessió de la Generalitat a Aigües Ter Llobregat (ATLL), liderada per Acciona, que poden derivar en possibles responsabilitats fiscals i penals, segons un informe d’aquest organisme. La investigació neix d’una denúncia del sindicat CGT, que entén que tot plegat podria donar peu a la rescissió del contracte de la Generalitat amb ATLL sense indemnització. Aquest contracte està pendent del Tribunal Suprem, que s’ha de pronunciar sobre el procés d’adjudicació després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’anul·lés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les factures presumptament irregulars pugen a 13 milions entre el 2013 i el 2015. L’OAC ha enviat l’informe a la fiscalia, l’Agència Tributària, l’Agència Catalana de l’Aigua i als consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Economia i Hisenda. La investigació va detectar facturació creuada entre ATLL Concessionària -adjudicatària del concurs de la Generalitat per gestionar l’empresa pública- i Empresa Operadora ATLL, creada per la concessionària, segons Acciona, per separar l’operació de la concessió. Però segons l’empresa, com que l’autorització d’ATLL Operadora trigava a arribar, ATLL Concessionària va assumir directament l’activitat.

L’informe de l’OAC apunta com a irregularitats la falta d’autorització de les operacions i la falta de justificació de la seva realització en condicions de mercat o la inexistència d’un registre dels serveis prestats. Antifrau també constata entre les irregularitats “una insuficient representació” de la Generalitat en el consell d’administració d’ATLL Concessionària. Antifrau considera que aquestes irregularitats poden produir un impacte a l’alça en les tarifes de l’aigua per “despeses que no corresponen”, probables contingències fiscals, responsabilitats penals i causes de possible resolució del contracte d’ATLL sense indemnització.

La Generalitat hi treu ferro

La Generalitat va afirmar ahir a través de la consellera de Presidència, Neus Munté, que estudiarà aquestes presumptes irregularitats. Munté va afegir que els fets “ja s’havien detectat” però que no han afectat ni el servei ni la tarifa que paguen els usuaris per l’aigua.

stats