Economia 05/04/2016

El Govern haurà regulat Airbnb abans de l'estiu

La Generalitat es fixa un termini de 12 mesos per revisar tots els sectors de l'economia col·laborativa posant èmfasi en la fiscalitat

Júlia Manresa
2 min
SUPERANT LONDRES  Barcelona serà la setmana que ve la tercera ciutat del món amb més pisos Airbnb.

BarcelonaA partir de demà el govern de la Generalitat es posa en marxa per fer encaixar dins la legalitat les activitats de l'economia col·laborativa. Tal com ja va avançar l'ARA, l'executiu català ha constituït una comissió interdepartamental, formada per un total de tretze membres que es marquen un termini d'un any per actualitzar la normativa dels principals sectors on l'economia col·laborativa ha irromput amb força, com ara el turístic o dels transports, on plataformes com Uber i Airbnb han provocat conflictes no només amb l'administració, sinó també amb sectors econòmics tradicionalment influents com ara l'hoteler.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el consell executiu ha donat aquest dimarts el tret de sortida a la tasca d'aquesta comissió per habilitar un marc jurídic que reguli aquesta "nova pràctica econòmica i que, al mateix temps, garanteixi la competència lleial entre els diferents models de prestació de serveis", segons explica la Generalitat en un comunicat. La tasca d'aquesta comissió serà la d'assessorar el Govern i els diferents departaments, emetre un informe de la feina feta d'aquí un any i també elaborar un codi de bones pràctiques. Però a partir d'ara, les normatives s'aniran revisant en funció de les necessitats i, per això, la normativa de lloguer d'habitatges turístics serà una de les primeres a tenir un marc definit perquè ja està actualment sota revisió.

On es posarà l'accent?

Aquesta iniciativa és fins ara l'única que pretén buscar un encaix per a activitats com els anomenats 'home sharing' i 'car sharing' a tot l'Estat, però altres països com França, Anglaterra o els Països Baixos també han començat a analitzar-ho. En aquest cas, la Generalitat pren l'herència de la comissió que l'anterior govern va crear per començar a analitzar l'impacte de l'economia col·laborativa i que va tenir com a resultat un informe presentat al Parlament, que ara l'actual govern ha pres de punt de partida. D'ara en endavant, però, els tretze membres de la comissió que liderarà el departament d'Empresa i Coneixement se centraran en els següents punts:

  1. La distinció entre l'activitat d'un particular i l'empresarial. Tal com explica el Govern, el ciutadà esdevé "agent productor" quan posa "a disposició d'altres ciutadans serveis, temps o recursos infrautilitzats a canvi d'altres serveis o una contraprestació". Establir la frontera entre quan una persona que lloga una habitació ho fa com a particular i quan com a professional és el primer pas per poder regular-ne l'activitat, per exemple.
  2. Evitar el frau fiscal. Un dels objectius de la Generalitat és actualitzar la normativa de cada sector per poder determinar les obligacions tant dels usuaris com de les plataformes envers l'administració. Tal com ha detallat el secretari d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio, des del moment en què s'estableixen els criteris específics per a aquestes activitats queden clares les obligacions fiscals de tots els agents.
  3. Millorar la transparència. Qui connecta l'oferta i la demanda d'aquestes activitats són plataformes tecnològiques com ara Airbnb, Uber o Wallapop. El Govern té l'objectiu de promoure acords de col·laboració amb aquestes plataformes per "aprofitar la traçabilitat que ofereix la tecnologia i potenciar la informació i la transparència de les seves activitats". Així doncs, el Govern vol 'forçar' les plataformes a esdevenir agents col·laboradors de l'administració.
stats