Turisme
Economia 05/04/2023

"Fa anys que al barri no pots comprar pa"

Els veïns del Park Güell afronten amb resignació la convivència amb riuades de turistes

2 min
Turistes al Park Guell.

BarcelonaUn setè taxi arriba a la parada de la rambla Mercedes, al barri de la Salut de Barcelona: ve a recollir els turistes que el Park Güell escup durant tot el dia. És el vehicle que talla l'entrada al carrer Marianao, un fenomen que el Ramon fa dos minuts que vol explicar. "Els taxis es posen a fer cua i n'hi ha tants que tallen la circulació", diu, amb un paquet de probiòtics a la mà a la farmàcia Barau Tribó, ubicada a l'encreuament esmentat. La Gemma, que regenta el negoci, és taxativa: "Aquesta és la discòrdia que provoca que el barri estigui en contra dels turistes".

Una estona abans, enfilant carrers amunt, una estampa premonitòria. Una quinzena de turistes fan cua darrere una estructura vertical de color vermell: esperen el bus turístic. Al fons, una bandera de Maxibon franqueja un local de planta baixa reconvertit en un taulell on es despatxen refrescos, gelats i algun processat. Ja a tocar de l'emblemàtic jardí de Gaudí, la foto es repeteix: "El que més em demanen és paella", explica la Manju, a les portes d'un negoci que regenta al carrer Larrard, on també fan tapes, hi ha gelats i brioixeria industrial. Una samarreta de Lewandowski quasi per a bebès custodia l'entrada a la botiga del costat, retolada amb una imitació del trencadís de Gaudí. "Fa anys que al barri no pots comprar pa", lamenta el Pedro, que surt a llençar la brossa uns minuts més tard. El rastre de la merceria, la botiga de queviures i la carnisseria que durant anys esculpien els locals de planta baixa d'aquest carrer només queda en la seva memòria i la dels seus veïns. "Està massificat, te'ls trobes constantment; ara bé, és un turista educat", afegeix.

La parada de taxis arrossega anys de discòrdia: s'ha canviat diverses vegades d'ubicació, ha passat pel carrer del Pedro, quan era de pujada, i també pel que ara sovint bloqueja, el de Marianao. La Montse, acompanyada del seu gos, apunta a una altra derivada que també impacta sobre la mobilitat del barri: "Gairebé no pots pujar al 116, perquè està ple de turistes". El bus passa per Joanic i els deixa prop del parc.

Ben entrades les últimes hores de sol, l'emblemàtic jardí es va buidant. La Carolina, de l'Uruguai, encara no hi ha pogut entrar. "Venim del Sacré Coeur [a París] i és semblant", diu, observant com desenes de persones desfilen escales avall. Ja han visitat el parc i tenen una parada de taxis al carrer de sota.

stats