Economia 15/04/2016

Apple reconeix que els iPhones estan pensats per durar tres anys

La companyia ho explica a la seva pàgina web, on detalla també que la vida esperada per als ordinadors és de quatre anys i de tres per als rellotges

Ara
2 min
Així és el nou iPhone 5 (en blanc i en negre) / BECH DIEFENBACH / REUTERS

BarcelonaL'obsolescència programada és una de les estratègies més eficients amb què els fabricants de productes tecnològics s'asseguren les vendes futures. Però programar els dispositius perquè tinguin una vida limitada és controvertit per a companyies com Apple, Microsoft o Samsung, entre moltes altres, ja que el conflicte pot venir des del punt de vista legal, ètic o de la sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que les multinacionals tecnològiques utilitzen estratègies d'aquesta mena és conegut, però sovint difícil de demostrar. Però aquesta vegada, tal com recull el diari 'The Guardian', Apple ha reconegut a la seva pròpia pàgina web que les expectatives de la companyia són que un iPhone, un iPad o un AppleWatch durin només tres anys, i un ordinador Mac, quatre.

Missió possible: arreglar l'iPhone a casa

Apple ha habilitat una secció a la seva pàgina web on respon preguntes bàsiques per als seus usuaris en referència a la sostenibilitat, i és en aquest mateix apartat on la companyia dirigida per Tim Cook detalla quant temps espera que visquin els seus productes en mans dels seus "primers usuaris" i, per tant, quina és la seva contribució en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

En concret, Apple respon que "els anys de durada per als primers propietaris són quatre per als dispositius amb entorn operatiu OS X i TvOs –és a dir, televisors i ordinadors– i tres per als dispositius iOS i watchOS".

De fet, Apple sempre ha estat a l'epicentre d'aquest debat: una associació d'usuaris dels Estats Units va denunciar la companyia per problemes amb les bateries dels iPads, i més tard també va ser acusada d'alentir deliberadament els seus iPhones just abans del llançament del següent model. En el primer cas, els usuaris van ser compensats amb nous iPads. En el segon, l'acusació venia d'un estudi d'un doctorant de Harvard que no es va poder demostrar.

stats