Finances personals
Economia 16/12/2023

Assegurar-se la vida, la casa o el mòbil: guia pràctica per no córrer riscos

Els experts recomanen evitar intermediaris i establir unes prioritats econòmiques clares

3 min
Mare i filla estudien a casa juntes.

BarcelonaQuin imprevist podria destruir tot el teu patrimoni? És la primera pregunta que cal fer-se per garantir-se una estabilitat econòmica: tenir els béns i serveis més importants assegurats és capital per al funcionament d'una família, però també d'una empresa i fins i tot d'un país. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Espanya, les assegurances paguen 600 milions d'euros l'any per danys causats per incendis en immobles. Cada set minuts s'atén un sinistre d'aquest tipus i el cost mitjà per llar és de 3.378 euros. A la demarcació de Barcelona es produeix un incendi sobre un bé assegurat cada 58 minuts. A la capital catalana, cada 4 hores. ¿Cal tenir en compte aquestes probabilitats a l'hora de contractar una assegurança?

Una escala de prioritats

"Davant d'un imprevist que destruiria la teva projecció de futur, l'assegurança t'ofereix pagar un petit preu mensual per deixar d'estar exposat a aquest risc, encara que sigui improbable", explica a l'ARA la catedràtica del Riskcenter-IREA del departament d'economia de la UB Montserrat Guillén.

Per això recomana començar per aquells béns o serveis imprescindibles per viure, estiguin poc o molt exposats al risc. "La primera assegurança que cal plantejar-se és la de la llar: tant si la propietat és teva com si només ho són els béns que hi ha dins", afegeix.

El Banc Central Europeu (BCE) alertava fa uns mesos de la necessitat d'augmentar la contractació d'assegurances de catàstrofes climàtiques, com inundacions o incendis, també per a les empreses. Només una quarta part de les pèrdues per catàstrofes a la UE estan assegurades.

Un cop assegurada la llar, Guillén situa en l'escala de prioritats la jubilació, que a Espanya no és obligatòria, a diferència d'altres països, com els Estats Units. "Si treballes has de pagar a la Seguretat Social i el pla de pensions que pots fer per complementar-la és bastant més important. Un dia et trobaràs gran i sense capacitat de treballar i si vols mantenir un nivell de vida, has de contractar una assegurança fins que et moris", argumenta.

"Una persona jove que té fills és molt important que tingui una assegurança de vida perquè els nens no es quedin sense res en cas d'una desgràcia. Es recomana tenir-la contractada fins que els fills es posin a treballar", proposa Guillén.

Una de les assegurances més comunes a Espanya és la de decés: 22 milions de persones tenen cobert el sepeli, és a dir, la cerimònia d'enterrament. A diferència de la resta, aquí no hi juga un paper la incertesa: tots ens acabem morint.

És bona idea assegurar el mòbil?

Pel que fa a la resta de béns i serveis en una llar, aquí ja entra la capacitat econòmica de cada família i les seves prioritats per tenir una cobertura més o menys desplegada. Hi ha gent que assegura la mascota, d'altres la bicicleta o el patinet, i qui té un pis de lloguer contracta una assegurança d'impagament.

Davant les decisions menys transcendentals per a l'economia de la llar, Guillén posa el focus en llegir bé les clàusules i informar-se del funcionament del sector: moltes assegurances, com la que et permet cancel·lar un servei amb antelació, sigui un vol o un viatge sencer, tenen terminis i una lletra petita que cal llegir.

"Les coses banals cal assegurar-les? Per què ho fas? Tampoc et suposarà una cosa tan escalabrada", raona Guillén. El cert és que sovint s'intenta vendre béns de consum, sobretot de l'electrònica, amb assegurances gratuïtes incloses que incorporen recàrrecs més tard, i aleshores el consumidor és qui ha de vetllar per finalitzar el contracte. Assegurar-se el telèfon mòbil és una decisió personal, però cal tenir en compte que si es perd o s'espatlla no suposarà un terratrèmol a l'economia particular, tret que s'hagi adquirit un dispositiu molt car o s'hagi recorregut al deute per comprar-lo.

També proposa posar un ull al sector: "Sempre que puguis dirigeix-te a l'entitat asseguradora, cal saber qui és l'intermediari i quin paper hi juga, perquè no saps quina relació pot tenir el corredor d'assegurances amb l'asseguradora", afegeix.

stats