Economia 06/05/2019

L’ocupació arriba a màxims des del 2008 malgrat el salari mínim

La Setmana Santa impulsa la reducció de l’atur, però augmenta la temporalitat dels contractes

Xavier Grau
3 min

BarcelonaLa Setmana Santa va impulsar el mercat laboral al mes d’abril i es va arribar a xifres d’ocupació que no es veien des de l’any 2008. A Catalunya, el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social es va enfilar fins a 3,44 milions, una xifra que no es donava des del maig del 2008. A l’abril es van registrar 33.408 afiliacions més que el mes anterior, és a dir, un 1% més. A Espanya es van assolir els 19.230.362 d’afiliats, 186.785 més que al març i el millor mes d’abril des de l’any 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 900 euros no sembla haver frenat la creació d’ocupació, tal com asseguraven que passaria organismes com el Banc d’Espanya. Per això mateix el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va demanar al govern espanyol que derogui la reforma laboral després de constatar que l’augment del salari mínim no ha tingut efectes negatius sobre l’atur durant el mes d’abril.

Segons El Homrani, l’augment de la afiliació i la reducció de l’atur són una “bona notícia” que demostra que el mercat laboral “necessita qualitat”. “Millorar les condicions laborals no ha d’afectar la creació d’ocupació”, va assegurar. I això, diu, hauria de fer “reflexionar” el govern espanyol. Per al conseller de Treball, la reforma laboral introduïda pel govern del PP “facilita la precarització del mercat laboral”. “Necessitem derogar-la”, va demanar el conseller. No és l’únic que opina que el salari mínim no afecta la creació d’ocupació. “L’impacte real no ha sigut significatiu”, apunta Ernesto Poveda, president de la consultora de recursos humans ICSA Grup.

Però el cert és que la temporalitat s’imposa en les noves contractacions. A Catalunya a l’abril es van firmar 268.867 contractes laborals, 14.764 més que al març (+5,81%) i 12.253 més que l’abril de l’any passat (+4,77%). D’aquests contractes, només 37.614 van ser indefinits, mentre que 231.253 eren temporals. A l’Estat, en el quart mes de l’any es van formalitzar 1.765.185 contractes, dels quals 174.980 van ser indefinits, un 7,7% menys que l’abril de l’any passat.

Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya van alertar també de l’augment del 4,5% de l’atur entre joves a l’abril respecte al mateix mes del 2018 i van criticar que el mercat de treball és “feble i estacional” pel pes dels contractes temporals per la Setmana Santa, que ha contribuït a l’augment de l’ocupació però amb “més temporalitat, més contractes de curta durada, amb baixos salaris, parcialitat no voluntària, menys drets laborals i més vulnerabilitat de les persones treballadores”. “Som davant d’un model de mercat de treball que només dona resposta a les demandes de les empreses i abandona les persones”, va recriminar la UGT en un comunicat.

Ernesto Poveda, d’ICSA Grup, va destacar que malgrat les dades de reducció de l’atur el cert és que no s’aconsegueix baixar dels 300.000 aturats a Catalunya ni dels 3 milions a Espanya. Poveda destaca la baixa qualitat de l’ocupació i la dificultat per trobar determinats perfils: “Quan busques algú qualificat, no el trobes”. “Tenim un mercat laboral que s’ha instal·lat en la precarització i no ens focalitzem en les eines que calen per canviar-lo”, va indicar. A més, Poveda va destacar que no ens podem enlluernar amb les bones dades d’ocupació i descens de l’atur perquè hi ha un degoteig d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) a les empreses.

Menys atur

A banda de l’increment de l’ocupació, l’atur va disminuir a l’abril a Catalunya en 14.142 persones respecte al mes anterior. Al conjunt de l’Estat, el nombre de persones sense feina es va reduir en 91.518 respecte al mes de març. Amb aquestes dades, el nombre de persones registrades al Servei d’Ocupació de Catalunya queda en 381.598, mentre que al conjunt de l’Estat hi ha 3.163.566 treballadors apuntats a les llistes dels serveis públics d’ocupació.

A Catalunya l’atur registrat es va reduir un 3,5% respecte al mes de març, i un 4,3% respecte al mes d’abril de l’any passat, amb 17.348 aturats menys que fa un any. Tot i que la caiguda és més alta que la de l’abril de l’any passat, és més baixa que la de l’abril del 2017, en què també s’incloïa la Setmana Santa, quan la reducció va ser del 4,55%. Al conjunt de l’Estat l’atur es va reduir un 2,8% respecte al mes de març i un 5,1% respecte a l’abril de l’any passat. En l’últim any a Espanya la llista d’aturats s’ha reduït en 172.302 persones. En termes desestacionalitzats, l’atur registrat a l’Estat es va reduir a l’abril en 19.136 persones.

stats