Economia 02/07/2020

El pitjor juny des del 2008

L'atur augmenta un 0,4% a Catalunya, el segon increment més important dels últims 25 anys

Elisabet Escriche Rivas
3 min

BarcelonaEl juny és un mes en què tradicionalment baixa la taxa d'atur, bàsicament perquè comença el pic fort de la temporada turística. De fet, des que existeix la sèrie, fa 25 anys, només havia augmentat el número de desocupats al juny tres vegades a Catalunya: el 2004 (0,2%) i a la crisi anterior, el 2007 (0,3%) i el 2008 (2%). Per això l'augment del 0,4% (1.870 persones més que al maig) del mes passat –el segon més important des del 1996– és "una mala dada", tot i que sigui el més moderat des que va esclatar la crisi del covid-19. "Són dades molt negatives, i més tenint en compte que encara hi ha 1,83 milions de treballadors a Espanya amb un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) dels 3,4 que hi ha arribat a haver", assegura el catedràtic de dret del treball de la UB, Jordi García. A Catalunya els empleats que encara tenen un ERTO són gairebé 382.000; al pic n'hi havia hagut més de 700.000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La crisi del covid-19 continua sent la culpable de la punxada al juny del sector turístic, un dels principals motors econòmics de Catalunya. Segons García, en els últims anys en aquest àmbit ha sigut clau el turisme de ciutat que ve durant tot l'any, l'allargament de la temporada i els visitants estrangers. "El mes passat cap dels tres factors s'han complert: no hi ha turisme de ciutat perquè, entre altres motius, no hi ha ni fires ni esdeveniments culturals; la temporada ha començat al juliol en comptes de l'abril, i el turisme estranger arriba amb comptagotes i a partir d'ara", explica el catedràtic de la UB.

Que la xifra de l'atur és dolenta ho corrobora l'increment del 35% de desocupats en comparació amb el juny de fa un any, segons les dades que ha publicat aquest dijous el ministeri de Treball espanyol i que calcula en més de 485.000 el nombre de persones que no tenen feina a Catalunya, gairebé 92.000 més que al febrer, just abans que esclatés la crisi.

El pitjor juny des del 2008

La despesa en prestacions es dispara un 205% a causa del covid-19

El professor alerta que quan s'acabin els ERTO –de moment s'han allargat fins al 30 de setembre– "la situació encara serà més complicada", també per a les arques de l'Estat, que ja estan molt debilitades. El govern espanyol, precisament, ha fet públic avui les prestacions que ha pagat el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) al maig: pugen a 5.526 milions d'euros, un 60% dels quals eren per als treballadors en ERTOs i la resta per als desocupats. És una xifra rècord i que representa un augment del 205% respecte a la quantitat que s'hi va destinar al febrer.

A Espanya l'atur del juny replica la mateixa situació que a Catalunya, tot i que l'increment va ser més discret: va augmentar en 5.107 persones (+0,13%), cosa que suposa un 28% més que fa un any. El nombre de desocupats, doncs, supera els 3,86 milions de persones, sense comptabilitzar-hi els afectats per ERTOs.

L'afiliació a la Seguretat Social creix un 0,3%

L'única lectura positiva de les dades de desocupats és que per segon mes consecutiu hi ha un discret increment de la creació de treball. Al juny el nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Espanya era de 18,6 milions de persones, un 0,3% més respecte al maig. Però, en termes anuals, el sistema ha perdut un 4,5% dels afiliats i es manté en la línia del que va passar al maig.

A Catalunya la Seguretat Social ha guanyat el mes passat una mitjana de 15.690 cotitzants (la xifra més alta de l'Estat) respecte al maig, cosa que situa el nombre d'ocupats en 3,3 milions. Pel que fa a la nova contractació o els contractes que al juny es van fer indefinits, hi ha la mateixa circumstància que en el cas de l'atur. Els més de 164.000 contractes afegits aquest mes impliquen un increment del 55% respecte al maig, però a la vegada suposen un 46% menys que al juny de l'any anterior.

La lectura de les dades, com és habitual, ha variat depenent de qui les feia. El secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, s'ha mostrat preocupat per la quantitat d'empleats que encara continuen en ERTOs: "Cal que l'economia del país comenci a despertar-se d'aquest malson i que les empreses comencin a reprendre l'activitat". En canvi les patronals, Foment del Treball i Pimec, han defensat que aquestes xifres demostren que és "imprescindible" prorrogar els expedients durant el temps que calgui. Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han lamentat al seu torn la vulnerabilitat del mercat de treball i que els nous llocs que s'estan creant siguin "precaris, temporals i a temps parcial".

stats