Cas Villarejo
Economia 23/06/2022

L'Audiència Nacional arxiva la causa contra Sánchez Galán pels encàrrecs a Villarejo

El magistrat considera que els delictes han prescrit

2 min
Ignacio Sánchez Galán

MADRIDEl magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha arxivat la causa oberta contra el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, per la contractació de l'empresa a l'excomissari José Manuel Villarejo. En una interlocutòria feta pública aquest dijous García-Castellón recull que el motiu que ha portat a arxivar la causa és la "prescripció dels delictes". La defensa de Sánchez Galán, que portava un any imputat, havia reclamat fins a cinc cops aixecar la imputació contra Sánchez Galán . Finalment, García-Castellón ha estimat el cinquè recurs contra la imputació.

Sánchez Galán estava sent investigat en el marc del cas Tàndem pels delictes de coacció activa continuada, contra la intimitat i delicte continuat de falsedat en documentació mercantil. Tots ells, però, han prescrit, sosté García-Castellón. La decisió, però, es pot recórrer i no implica que el magistrat hagi tancat la macrocausa del cas. De fet, manté oberta la peça número 17 del cas Tàndem, en la qual s'investiguen els contractes d'Iberdrola a Villarejo.

Per què se l'investigava? La imputació de Sánchez Galán es vincula amb els projectes Arrow (del 2004 al 2006), Black Board o B-B (anys 2004 i 2005) i Gipsy i Posy (any 2009), quan l'empresari exercia de vicepresident i conseller delegat i, a partir del 2006, de president de la companyia. Tots aquests són projectes que hauria desenvolupat l'excomissari Villarejo a través de la seva empresa, el grup Cenyt, quan encara era membre del cos de Policia Nacional.

A tall d'exemple, l'elèctrica va contractar Cenyt per al projecte Arrow, que tenia com a objectiu superar els obstacles per posar en marxa una nova central elèctrica a Cadis, i l'excomissari hauria accedit a les trucades privades de les persones vigilades. Mentre que en el cas dels projectes Gipsy i Posy, de l'any 2009, l'objectiu de Villarejo era el d'obtenir informació suposadament sensible sobre les activitats del president d'ACS, Florentino Pérez.

Ara García-Castellón segueix el criteri de la sala penal de l'Audiència Nacional en què els magistrats van estimar un recurs de l'excap de gabinet de presidència d'Iberdrola Rafael Orbegozo i van assenyalar que els presumptes delictes investigats haurien prescrit perquè "han passat més de deu anys entre la data en què es va cometre l'últim delicte imputable (2009) i la seva citació com a investigat", que va ser al gener.

La imputació de Sánchez Galán ha sigut una de les taques més polèmiques per a l'empresa des que és president d'Iberdrola. La decisió del jutge no només va causar impacte en la imatge de la companyia elèctrica, sinó que va afectar operacions empresarials com ara la compra de PNM Resources, un conglomerat d'empreses amb seu a Nou Mèxic.

stats