Energia

El bienni negre de Sánchez Galán

El president d'Iberdrola titlla de "babaus" els clients amb tarifa regulada de la llum i acumula una nova polèmica

4 min
Ignacio Sánchez Galán en una imatge d'arxiu

MADRID"Arriba fins a la cuina de tots els temes". Així resumeix una veu de l'entorn del president d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, com és el seu paper dins la companyia energètica. L'empresari fa 17 anys que controla Iberdrola com a president executiu, tot i que el seu aterratge a l'empresa es remunta a l'any 2001, quan va ser anomenat vicepresident i conseller delegat. Un mandat durant el qual ha aconseguit que l'empresa es convertís en la gemma més preuada de l'Íbex-35: té avui un valor de mercat de 68.753 milions d'euros, de manera que supera Inditex. Que hagi arribat fins aquí, però, no és una sorpresa per a aquells que han treballat amb ell i que el veuen "incansable". Ara bé, aquesta llarga i exitosa trajectòria, a ulls del mercat, també ha tingut punts febles que han col·locat Sánchez Galán en el punt de mira d'uns i altres. L'última polèmica la va protagonitzar la setmana passada quan va titllar de "babaus" aquells clients que tenen contractada una factura regulada o PVPC.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Era en un to distès", asseguraven hores més tard fonts de l'empresa. Les paraules de Galán, però, de seguida van córrer com la pólvora, tant a les xarxes socials com als mitjans de comunicació, fins a arribar al govern espanyol. "Cal una rectificació immediata. Són una vergonya", afirmava la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Les disculpes van arribar un dia després a través d'un tuit del perfil de l'empresa. Aquests, però, no han calmat els ànims. "Em va passar com a la majoria de ciutadans, em va produir una profunda vergonya", reiterava aquest divendres la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. "El problema energètic és massa gros per no treballar junts", apunta una font del sector, que coincideix que les formes de Galán "són equivocades". Diferents veus que han coincidit amb el president d'Iberdrola estan d'acord amb definir-lo com un "vers lliure".

Amb els "papers" a tot arreu

De fet, la relació entre la cartera que dirigeix Ribera i Galán ja no passava pel seu millor moment. Galán no s'ha amagat de criticar la política de l'executiu de Sánchez: "Amb extremistes no es pot governar", assegurava a finals de l'any passat, quan el govern començava a desplegar mesures per fer front a l'alça dels preus, entre les quals la retallada dels beneficis caiguts del cel que obtenen empreses com Iberdrola. De fet, mesos abans Iberdrola havia estat assenyalada per buidar els embassaments quan la llum ja estava disparada. A més a més, a Galán també se li havia recriminat el no menys polèmic fitxatge de l'excandidat socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Carmona. Tanmateix, una veu que el coneix sosté que no és un tema de color polític: "No es casa amb ningú".

Amb tot, si algú s'ha oposat públicament a una de les mesures estrella de l'executiu de Pedro Sánchez, el topall del preu del gas, ha sigut el president d'Iberdrola. Però no només ho ha fet a Espanya, també ha mogut cel i terra perquè Brussel·les s'ho pensés dues vegades. "Defensa el que creu que ha de fer. Mou tot l'ecosistema perquè tothom que hagi de saber una cosa la sàpiga", afegeix una persona que va coincidir amb ell. "Se'n va a qualsevol part del món amb els seus papers i les seves carpetes, a Europa o als Estats Units, perquè se l'escolti", afegeix. Una visibilitat que l'any 2013 el va portar a ser honoris causa per la Universitat de Strathclyde, a Glasgow.

Potser és aquesta perseverança el que li va permetre sortir indemne de l'opa hostil que Gas Natural va plantejar a l'energètica l'any 2002 en una operació que va acabar defallint. També s'ha salvat dels canvis en un accionariat, a qui no sempre ha acontentat i menys quan va sortir a la llum que l'elèctrica va recórrer a l'excomissari José Manuel Villarejo per rastrejar la vida personal i professional d'un petit inversor crític amb la gestió, segons publicava El Confidencial. De fet, tant Vilarrejo com El Confidencial han sigut protagonistes del grapat d'històries que han trastocat la trajectòria de Sánchez Galán: en el cas del diari digital no només perquè Galán ha denunciat el mitjà reclamant-li 17,5 milions d'euros per danys i perjudicis per les seves informacions del cas Villarejo, sinó també perquè, segons publicava el mateix mitjà, Iberdrola va fer "informes reservats" sobre els periodistes que van cobrir les informacions vinculades a aquest tema.

La taca de Villarejo

De fet, aquesta és una de les altres taques, si no la més polèmica, que ha esquitxat l'elèctrica els últims anys. Galán està imputat per diferents delictes vinculats a la contractació del comissari per atacar rivals com Florentino Pérez o Manuel Pizarro, entre d’altres. Una investigació que es du a terme en el marc del cas Tándem.

"Defineix molt bé el que ha fet i com és. En comptes de quedar-se tancat, surt a defensar-se", expliquen des del seu entorn, i posen d'exemple altres persones que també estan sent investigades i a qui no se'ls veu "una actitud de lluita". Això sí, dins l'empresa aquest és un tema tabú i no se'n parla amb els treballadors.

Precisament per l'actitud amb els empleats, el president d'Iberdrola també ha sigut el blanc de totes les crítiques. "No pensin, executin. Ja pensen uns altres per vostès", els deia Galán enmig d'una presentació davant dels inversors. El president d'Iberdrola va etzibar aquestes paraules després de demanar als treballadors que abaixessin la llum de la sala. A més, mentre els sous dels empleats van caure un 1,3% l'any passat, José Ignacio Sánchez Galán va cobrar un 8% més per guanyar, en total 13,2 milions d’euros.

stats