Economia 29/06/2017

Els autònoms podran desgravar-se 26,67 euros diaris per dietes

El Congrés ha tirat endavant la nova llei dels autònoms amb el suport unànime de tots els grups

Ara
2 min
Els autònoms han donat feina a 107.248 treballadors fins al juny.

BarcelonaEl Congrés ha aprovat aquest dijous per unanimitat la nova llei de mesures urgents per a l'autònom que preveu, entre altres mesures, desgravacions de fins a 26,67 euros diaris per les despeses de manutenció que podrien ascendir fins als 48 euros, en el cas que el treballador estigui a l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova legislació, que no entrarà en vigor fins que no s'aprovi al Senat i sigui publicada al BOE, ha comptat amb els vots a favor de PP, PSOE, Units Podem, Ciutadans, PNB, ERC, PDSCat i Compromís, encara que alguns dels grups, com PSOE, Units Podem i ERC n'han criticat el contingut. En cas que la llei pateixi canvis al Senat –on el PP compta amb majoria absoluta– s'hauran de ratificar un altre cop al Congrés.

Els canvis en la llei d'autònoms

A banda de les dietes, la nova llei també contempla que els autònoms puguin deduir-se fins al 30% de les despeses de subministraments, com l'aigua, la llum, l'electricitat i la telefonia, sempre que treballin des de casa. També permetrà compatibilitzar el 100% de la feina per compte propi amb la pensió de l'autònom.

La norma també reconeix l'accident 'in itinere' per a aquest col·lectiu i evita que la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) repercuteixi en la quota dels autònoms societaris. Els recàrrecs per retard en els pagaments a la Seguretat Social es redueixen a la meitat, (passen del 20 al 10% en el primer mes) i es retornarà l'excés de cotització dels treballadors amb pluriactivitat sense que hagin de sol·licitar-la.

Al mateix temps, s'amplia la ja famosa tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms a un any i es redueix a dos el terminis d'espera perquè els que hagin cessat la seva activitat puguin tornar a acollir-s'hi. A més, els autònoms podran canviar fins a quatre vegades en el mateix any la seva base de cotització, i de la mateixa manera, podran donar-se d'alta i de baixa en el règim especial (RETA) fins a tres vegades l'any.

La nova llei també inclou una tarifa plana per a les dones que es reincorporen després de la maternitat i una exempció del 100% de la quota d'autònoms durant 12 mesos per cura de menors o dependents. Segons aquesta norma, a partir d'ara els autònoms haurien de tenir millor accés als programes de formació i participaran al Consell Econòmic Social (CES) en el termini d'un any, a banda que es constituirà el Consell del Treball Autònom.

Per contra, la progressivitat en la cotització dels autònoms pels seus ingressos reals no es contemplarà en la nova llei i serà un tema a debatre en la subcomissió del règim especial d'autònoms (RETA).

stats