Recuperació econòmica
Economia 17/12/2021

Les illes, Catalunya i Madrid, les comunitats més colpejades per la pandèmia

Van ser les zones on més va caure el PIB regional durant el 2020

2 min
Les comunitats amb més pes del turisme perden en competitivitat.

MADRIDQue cap comunitat es va salvar de la sotragada que la pandèmia del covid-19 va suposar per a l'economia era un fet que aquest divendres l'INE ha corroborat. La hibernació de l'activitat econòmica i el lent retorn a la normalitat durant el 2020 es van traduir en una caiguda sense precedents del producte interior brut (PIB) de manera generalitzada, per bé que l'impacte va ser més acusat a les dues illes, Catalunya i Madrid, regions amb una forta dependència del sector turístic i de serveis, així com de l'oci.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comptabilitat Regional d'Espanya –un indicador que mostra el creixement econòmic de les comunitats i que l'INE ha fet públic aquest divendres– apunta que les llles Balears van liderar el descens del PIB. En concret va caure un 21,7%. A les Canàries la caiguda va ser d'un 18,1% i, ja a més distància, un 11,5% a Catalunya, mentre que a Madrid ho va fer un 11%.

Aquestes quatre, de bracet del País Basc, són les úniques comunitats on l'economia va caure més que la mitjana al conjunt de l'Estat (10,8%). En canvi, al costat oposat hi ha part de les comunitats que engloben l'anomenada "Espanya despoblada" amb una economia menys dinàmica i dependent de sectors com el turístic. A Extremadura, per exemple, l'economia va patir un descens d'un 7,4%, seguida de Castella-la Manxa, amb una caiguda del PIB del 7,9%, i Múrcia, amb un 8,5%.

Ara bé, tots els territoris de l'Estat van registrar una caiguda del seu PIB superior a la de la mitjana de la Unió Europea, que va ser del 5,9%, segons l'indicador fet públic aquest divendres. Precisament avui, el Banc d'Espanya ha destacat que l'Estat serà una de les economies de la zona euro que més trigarà a recuperar els nivells previs a la crisi del covid, perquè va ser de les que més van caure l'any passat.

Malgrat aquest impacte asimètric provocat per la crisi del covid, la posició de les comunitats pel que fa al seu pes en l'economia espanyola es manté pràcticament igual que abans de la pandèmia. Només cal observar el PIB per càpita de les regions, que l'Institut Nacional d'Estadística també ha actualitzat. En aquest sentit, es manté l'anomenat "triangle d'or" espanyol: Madrid, País Basc i Navarra i Catalunya. D'aquestes quatre comunitats, Madrid i el País Basc se situen per sobre de la mitjana europea amb 32.048 i 30.401 euros per habitant respectivament. Després hi ha Navarra, amb 29.314 euros, i Catalunya, amb 27.812 euros. Les comunitats amb menor PIB per càpita van ser les Illes Canàries (17.448 euros per habitant), Andalusia, molt a prop (17.747 euros) i Melilla (17.900 euros).

stats