La banca tanca més de 5.000 oficines a Catalunya en 12 anys

La xarxa de sucursals s'ha retallat un 64% des del 2008 i hi ha 480 pobles sense serveis financers

2 min
Reducció d'oficines bancàries

BarcelonaLa crisi financera del 2008 va esclatar en el moment en què hi havia més oficines bancàries que mai. Des d'aleshores, les entitats financeres han reduït dràsticament els espais físics on atenen els clients i el desembre del 2020 el total de sucursals a Espanya s'havia retallat un 51%. Catalunya és la comunitat autònoma on la banca ha tancat més oficines, una retallada del 64% que ha suposat la clausura de 5.256 sucursals en els últims 12 anys, segons un informe publicat aquest dimarts per la Fundación Ramón Areces. Tant en percentatge com en nombres absoluts, és la comunitat on l'onada de tancaments s'ha notat més. Tot i així, la davallada en la xarxa d'oficines bancàries també supera el 50% a les Balears, el País Valencià, la Comunitat de Madrid i Galícia. Aquestes cinc comunitats concentren més de la meitat dels tancaments que es van produir entre el 2008 i el 2020.

"Una caiguda tan intensa en la xarxa d'oficines no implica necessàriament un problema d'exclusió financera sempre que hi hagi almenys una oficina a prop del lloc de residència de la població o, en cas contrari, que hi hagi altres canals d'accés als serveis financers com la banca online", apunta l'estudi. El 2019 a Espanya hi havia 4.287 municipis sense cap oficina bancària, el 52% del total, on viuen el 3% dels habitants. Des del 2008 s'han sumat 450.000 persones al conjunt d'1,3 milions d'espanyols que no compten amb una sucursal al seu lloc de residència. En el cas de Catalunya, hi ha 480 municipis i 253.988 ciutadans sense oficina bancària. No obstant això, Castella i Lleó és la comunitat on hi ha més poblacions sense serveis financers (1.812 municipis) i un 15% dels residents (379.490 persones) que s'han de desplaçar per anar al banc.

Un problema de l'Espanya buidada

L'informe remarca que la majoria de municipis sense sucursals bancàries són "molt petits". El 82% tenen menys de 500 habitants, mentre que els d'entre 5.000 i 10.000 veïns tan sols representen el 0,2%. "És un aspecte a tenir molt en compte per valorar l'efecte del tancament d'oficines bancàries sobre l'accessibilitat financera, perquè estem parlant de tancaments en municipis molt petits on, per l'escàs volum de negoci, és molt difícil que una oficina sigui rendible", afegeix l'estudi. De fet, als municipis de menys de 100 habitants ja és gairebé impossible trobar-hi una oficina (el 99% no en tenen cap).

Un dels indicadors clau en l'accés als serveis financers és la distància fins a l'oficina més pròxima des dels municipis sense sucursals. "A l'hora d'interpretar els resultats sempre cal tenir en compte que de vegades hi ha municipis sense oficines, però sí amb caixers automàtics, per la qual cosa en aquests casos no hi ha problemes d'accessibilitat a determinats serveis bancaris com la retirada d'efectiu", recorda l'estudi. A Catalunya la distància mitjana és de 6,5 quilòmetres, per sota de l'espanyola (8 quilòmetres). La comunitat on els residents han de fer més quilòmetres, 10,5 de mitjana, és Extremadura.

stats