Banca
Economia Banca 28/07/2022

El Banc Sabadell guanya més i preveu un 2022 millor

L'entitat obté 393 milions amb una concessió d'hipoteques que se situa en nivells rècord

Albert Martín
2 min
Seu del Banc Sabadell. Foto: BANC SABADELL

BarcelonaEl Banc Sabadell manté la seva bona evolució després del 2020 negre que va viure. L'entitat catalana amb seu a Alacant ha guanyat 393 milions el primer semestre de l'any, un 78,1% més que en els sis primers mesos del 2021. El banc ha vist créixer tant la concessió d'hipoteques, que ha marcat un rècord històric i ha crescut un 19% intertrimestral, com la de crèdits al consum, que ha augmentat un 17%. Pel que fa a la seva filial britànica, TSB, va tancar el mes de juny de manera "excel·lent", segons el conseller delegat del banc, César González-Bueno, i va millorar la seva aportació, amb 54 milions de beneficis, davant dels 39 milions del juny del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al capítol d'ingressos de l'entitat destaca l'aportació del negoci bancari, que suma 2.486 milions, un 3,8% més en termes interanuals. Així mateix, els ingressos per comissions netes se situen en 729 milions d'euros, cosa que representa un creixement del 2,8% interanual. En aquest apartat hi destaca especialment l'aportació del TSB, que creix un 14,8%.

Pel que fa a les despeses, han tingut una caiguda del 4,8% en un any. El Banc Sabadell atribueix aquesta reducció a l'estalvi en personal a través de plans d'eficiència i dels últims ERO. De fet, el balanç de l'entitat mostra una reducció de la plantilla, que ha passat de 21.095 persones a 18.975 en un any. També cau el nombre d'oficines del grup, que passa de 1.918 sucursals a 1.525.

Pel que fa a la transcendental ràtio de morositat, mostra un comportament positiu i se situa en el 3,31%, i es redueix tant a escala trimestral com interanual. El director financer de l'entitat catalana, Leopoldo Alvear, ha enviat un missatge d'optimisme malgrat que el passat mes de juny es va acabar la moratòria concursal, i ha explicat que per ara el 95% dels clients del Sabadell que tenien crèdits avalats per l'ICO (els que es van instituir amb l'esclat de la pandèmia) estan pagant sense incidències. En part, va explicar, moltes de les empreses que es van veure més colpejades aleshores pel covid tenien relació amb el turisme, i aquest sector torna a funcionar bé aquest estiu.

Optimisme tot i la inflació

González-Bueno, al seu torn, ha admès que el banc podrà compensar el deteriorament de crèdits que ja entreveu amb la pujada de tipus, una realitat llargament esperada pel sector. El conseller delegat del banc ha evitat fer gaires previsions de cara a l'escenari econòmic dels pròxims mesos davant la incertesa de la tardor, però sí que ha assegurat que la banca tindrà un 2022 millor que el 2021 malgrat la inflació.

Alvear ha negat que es pugui donar una bombolla immobiliària malgrat el boom de les hipoteques. Ho ha argumentat explicant que els preus segueixen lluny dels nivells del 2008. El mateix passa amb el volum de deute de les famílies i amb l'esforç que han de fer per pagar els crèdits.

En la roda de premsa, el conseller delegat del banc ha criticat l'impost als bancs presentat aquest mateix dijous. Ha explicat que la meitat de les accions del Sabadell estan en mans de particulars que tenen petites inversions i que es veuran perjudicats per la mesura, i ha afegit que l'any 2021 l'entitat va pagar 800 milions en taxes a Espanya, quan a tot el món va guanyar 530 milions.

stats