Finances

Rècord de guanys d'una Caixa Enginyers que perd socis per primer cop en una dècada

La cooperativa de crèdit catalana va veure el 2023 com la pujada de tipus li feia caure la inversió creditícia

2 min
Caixa d'enginyers.

Barcelona"Evidentment ens preocupa, perquè volem créixer, i això forma part de les preocupacions del consell". Amb aquestes paraules contestava el president de Caixa Enginyers, Félix Masjuan, a una pregunta d'aquest diari sobre la caiguda de socis de la cooperativa de crèdit. La dada s'ha conegut aquest dimarts, en la presentació de resultats del 2023 de l'entitat catalana. De la mà d'un resultat històric (19,6 milions d'euros de benefici net) apareix la caiguda en els socis, que han passat de 215.000 a 213.000, una caiguda que frega l'1%.

Evolució dels socis de Caixa Enginyers
Número total i variació en percentatge

L'entitat, que va mantenir la seva seu social en plena crisi financera posterior a l'1 d'Octubre, va viure entre el 2017, el 2018 i el 2019 un veritable boom de nous socis: va passar de 142.000 a 204.000 en només tres anys. Però en els últims anys aquest creixement d'associats s'ha estancat. De fet, ni les primeres campanyes publicitàries de la cooperativa que dirigeix Joan Cavallé l'any 2022 ni el canvi d'imatge de la Caixa Enginyers de l'any 2023 han servit per animar el ritme de captació de nous socis. L'any passat, en la mateixa roda de premsa celebrada avui, Cavallé manifestava el seu desig de tenir 20.000 nous associats abans d'acabar l'any. El 2022 l'entitat es proposava captar-ne 26.000 en aquell any, però la xifra tampoc es va assolir. Que les expectatives eren altes i no s'han complert ho prova també el fet que l'any 2021 Félix Masjuan deia en una entrevista a l'ARA que la seva idea era acostar-se als 300.000 socis l'any 2026. Aquest dimecres l'expectativa de nombre d'associats per a aquell mateix any ha caigut fins als 250.000; i per a aquest 2024 s'esperen 18.000 altes.

El director general de la cooperativa ha explicat aquest fet apuntant que la Caixa Enginyers "no ha optat mai per créixer pel preu" i ha recordat: "El soci que volem atendre millor és el que porta més anys", refermant l'aposta de l'entitat per fer campanyes comercials de captació de socis. Cavallé ha insistit que la cooperativa no "comparteix" les polítiques de captació de clients que hi ha a la resta del sector.

Evolució dels beneficis
En milions d'euros

Crèdit estancat i socis satisfets

Cavallé ha explicat durant la roda de premsa que aquest 2023 també va ser el primer any que la inversió creditícia ha caigut fins als 2.173 milions, tant en l'àmbit de famílies com en el d'empreses i administracions. En el context de tipus d'interès més alts que ha escanyat l'economia, la demanda de nou crèdit ha estat de 450 milions, un 20% menys.

La cooperativa, que es manté en les seves 33 oficines, ha augmentat la distància amb el conjunt de la banca pel que fa a satisfacció dels seus socis i a prescripció (recomanació de l'entitat que en fan). La solvència de Caixa Enginyers continua sent elevada, amb un 17% de capital propi. Els socis es beneficiaran dels guanys rècord d'aquest any amb una retribució de fins a 4,5 milions d'euros (el que equival a un dividend del 4,5%) i la resta dels beneficis serà destinada a augmentar les reserves de la cooperativa.

El projecte Apropa

De cara a aquest any, la cooperativa està centrada en el pla Apropa per portar oficines mòbils a 313 municipis (amb 237.000 residents) després d'haver guanyat juntament amb CaixaBank el concurs públic de la Generalitat. Cavallé ha explicat que aquest repte il·lusiona una plantilla que creixerà en 25 persones durant l'any (i que ja va passar el 2023 de 503 a 535 treballadors).

stats