Resultats empresarials
Economia Banca 28/10/2022

CaixaBank eleva beneficis i vaticina un 2023 "molt complicat"

El mercat castiga els resultat de l'entitat amb una caiguda del 7% a borsa

Rafa Nogués
3 min
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, durant la presentació de resultats.

ValènciaLa seu de CaixaBank a València ha acollit aquest divendres la presentació de resultats de l'entitat fins al setembre. Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha sigut l'encarregat d'anunciar un benefici net de 2.457 milions d'euros, un 17,7% més en comparació amb el mateix període de 2021. El directiu ha assegurat que aquests resultats permeten "afrontar els trimestres vinents amb una elevada fortalesa financera" que permetrà ajudar la societat en l'actual "context d'incertesa". Tot i això, el mercat ha castigat els resultats amb una caiguda del 7% de les accions a borsa. El panorama, ha dit, no és gens encoratjador. Gortázar ha recalcat que el 2023 serà un període de recessió econòmica, "molt complicat" per a les famílies més vulnerables, a causa de l'etapa inflacionària que vivim, la pujada dels tipus d'interès i la incertesa mercantil i borsària que genera el conflicte a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gortázar s'ha estès parlant sobre l'efecte negatiu que la pujada dels interessos de les hipoteques de tipus variables tindrà en les famílies més vulnerables. Segons ha dit, les unitats familiars seran, el 2023, un 5% més pobres, ja que destinaran un 5% de la renda a costejar aquesta pujada del préstec, segons les dades de CaixaBank. El perfil de ciutadà que més patirà les conseqüències d'aquesta situació és aquell que hagi sol·licitat una hipoteca de tipus variable en els últims cinc anys.

Gortázar també ha confirmat que la política de CaixaBank ha estat molt clara al respecte, aconsellant els clients que optin per les de tipus fix i reduint considerablement uns préstecs, els variables, que actualment són una amenaça per a les economies familiars. "Hem acomplert un molt correcte pla de riscos, per intentar minimitzar l'impacte negatiu en els col·lectius més necessitats". No obstant això, el conseller delegat de l'entitat ha volgut mostrar un bri d'optimisme de cara al pròxim curs econòmic i ha assegurat que "no es tractarà d'una crisi com la de 2008" i que, malgrat la previsió d'augment de la morositat, "no parlem d'una morositat disparada com la de l'últim període de recessió econòmica". També ha assegurat que "no afectarà l'ocupació de la manera tan dràstica com ara fa 14 anys".

Impost a la banca

El banquer madrileny també ha abordat l'impost extraordinari a la banca i a les empreses energètiques que el govern espanyol està ultimant per "assegurar-se que no tenen un impacte negatiu en l'estabilitat financera del país" i perquè estigui en "consonància amb les propostes europees", segons afirmen des del govern.

El directiu ha descartat portar l'impost als tribunals, tot i que s'ha comentat que totes les solucions que s'ofereixin haurien de repercutir en "aquelles persones més necessitades i no englobar també les classes mitjanes". "Siguin quines siguin les mesures acordades haurien de dirigir-se a un perímetre reduït. Una altra cosa no tindria sentit i posaria en dubte la cultura de pagament del país".

Els mercats, insatisfets

En els resultats dels tres primers trimestres de l'any destaca el fet que la facturació de la companyia va pujar un 2,7%, fins a 8.647 milions. Quant a despeses, CaixaBank va poder reduir un 8,5% les despeses en personal, reflex de l'expedient de regulació d'ocupació que va representar la sortida d'uns 6.400 empleats per la via de jubilacions anticipades. Els bons resultats, però, no han estat gaire ben rebuts pels mercats i a primera hora de la tarda els títols de CaixaBank eren els que més queien del selectiu Ibex-35, un 6,7%, i les accions cotitzaven a 3,30 euros, amb una pèrdua de 0,176 euros per títol.

En aquests primers nou mesos de l'any, l'entitat ha incrementat un 3,4% la cartera de crèdits, fins als 351.462 milions d'euros. CaixaBank ha destacat que la venda d'hipoteques a particulars es va duplicar respecte a fa un any i va arribar a 10.527 milions d'euros.

stats