Banca
Economia Banca 16/09/2022

L’home que es va fer banquer el dia que va caure Lehman

El president del BBVA assegura que cal sortir de la vulnerabilitat energètica

2 min
Carlos Torres, president del BBVA, i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia

BarcelonaEl president del BBVA, Carlos Torres (Salamanca, 1966) ha estat aquest divendres el primer convidat d'honor del nou president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola. Un auditori ple a vessar l'ha rebut amb preguntes sobre la crisi, l'energia, les expectatives i el mercat bancari, una conversa que Torres ha redirigit cap a les dues coses que més el neguitegen darrerament: l'impost a la banca i la sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banquer, que és llicenciat en enginyeria per l'MIT de Boston i en Dret per la UNED, ha començat referenciant justament la seva educació: "Hi ha una cosa dels americans que hem d'aprendre, i és la seva flexibilitat. Allà no et fan escollir una carrera quan tens 17 anys, sinó que et deixen experimentar amb diverses coses fins que trobes el teu lloc". I sobre aquesta base ha plantejat com haurien de ser les empreses, els bancs i les administracions: flexibles.

El currículum de Torres és extens: 12 anys a McKinsey, després de diversos càrrecs directius a Endesa i, finalment, el 2008 va entrar al BBVA. I des d'aleshores, fins ara: deu anys en banca que li han aportat una visió idealista del sector, ja que, segons Torres, "la banca està al centre de l'activitat econòmica, arriba a les empreses i el teixit productiu i té la capacitat de multiplicar cada euro públic que arriba a una empresa amb més diners privats".

En definitiva, segons el president del BBVA, "la banca aporta creixement a l'economia", i és en aquest sentit que ha assegurat que un impost a la banca "no té cap sentit". "Posar-nos un impost és tenir menys crèdit i menys diners per a l'economia. Frenarà el creixement econòmic del país", ha sentenciat.

El risc climàtic

Però l'impost bancari no és l'únic que preocupa Torres. La sostenibilitat i la necessitat de transitar cap a un sistema de zero emissions s'ha convertit en una prioritat per al banquer, que assegura que "el risc climàtic és risc d'inversió, i la percepció d'aquest risc s'ha multiplicat en els últims anys", fent referència a la guerra d'Ucraïna i els alts preus de l'energia.

"Vaig entrar al BBVA el dia que va fer fallida Lehman Brothers, i allò va ser un moment molt desafiant; però el que estem vivint ara és realment molt complicat. Diferent, però complicat", ha recordat. Així i tot, segons Torres, gran part de la resposta als problemes exigeix sortir de "la vulnerabilitat energètica" i assegura que "si estiguéssim descarbonitzats seríem independents econòmicament parlant". Fa anys que, segons explica, ha fet d'aquesta una de les seves prioritats, fins al punt que ha aconseguit que el BBVA sigui un dels bancs més sostenibles en l'àmbit internacional.

Pel que fa a la inflació i el pacte de rendes, Torres ha estat molt clar: "Cal evitar entrar en una espiral inflacionària i és evident que s'ha d'ajudar els més vulnerables, però no podem caure a la trampa que tot ho paguin els altres, perquè la inflació ens fa mal a tots".

stats