L'assalt del BBVA al Sabadell

L'ACCO alerta que l'opa del BBVA al Sabadell amenaça la competència amb "efectes negatius" per als ciutadans

L'encariment del crèdit i el tancament d'oficines, entre les possibles conseqüències de l'operació

3 min
Dues oficines del BBVA i del Banc Sabadell a Barcelona

BarcelonaL'adquisició del Banc Sabadell per part del BBVA, mitjançant una oferta pública d'adquisició (OPA), implicaria un notable increment del grau de concentració existent al sector bancari a Catalunya, amb un risc elevat per a la competència. També podria tenir "efectes negatius" per al benestar dels ciutadans.

Així ho considera l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que aquest dijous ha publicat un informe sobre una operació que el banc d'origen biscaí encara ha de materialitzar oficialment davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Està previst que aquest moviment es produeixi en les pròximes hores o dies.

En l'informe, aquest organisme autònom de la Generalitat adverteix que l'absorció podria comportar el tancament d'oficines i la reducció dels serveis que s'hi presten. Això, segons l'ACCO, podria portar a un encariment del crèdit i a un empitjorament de la qualitat dels serveis als clients, com ara uns horaris més limitats o temps d'espera més elevats. També augmentaria la concentració en el mercat de concessió de crèdit, cosa que pot derivar en un encariment del cost de l'endeutament de les empreses i les famílies de Catalunya.

Increment d'oficines bancàries
Xifres dels 10 municipis catalans més poblats directament afectats per l’operació. L'Índex Herfindahl-Hirschman (IHH) mesura el grau de concentració econòmica: una puntuació més alta indica més concentració.

Crèdit encara més car

"Finalment, aquesta reducció de les pressions competitives entre les entitats de crèdit també podria suposar una menor remuneració dels dipòsits i un augment de les comissions aplicades als clients", conclou l'ACCO, que té com a funció principal garantir, millorar i promoure les condicions de lliure competència i transparència en els mercats. Aquest últim punt és especialment rellevant en el context actual, en què Espanya és un dels països de l'eurozona amb una remuneració més baixa dels dipòsits, segons dades del març del Banc Central Europeu.

De fet, segons l'estudi, els quatre principals bancs –CaixaBank (32,41%), el BBVA (23,49%), el Sabadell (16,13%) i el Santander (12,78%)– concentren el 84,8% del crèdit concedit a Catalunya. Una eventual adquisició convertiria la nova entitat en el principal operador, amb el 39,6% del crèdit de Catalunya. Juntament amb CaixaBank, actual líder, acumularien una quota de mercat del 72,03%.

Segons l'Índex Herfindahl-Hirschman (IHH), que serveix per mesurar el grau de concentració econòmica –una puntuació més alta indica més concentració–, el mercat del crèdit a Catalunya passaria de 2.063 a 2.820 punts, molt per sobre de països com Àustria (424), Suècia (875), Hongria (950), Irlanda (969), la República Txeca (1.076), Bulgària (1.136), Portugal (1.204) i Dinamarca (1.258). Entre els països de la Unió Europea amb una població similar, només Finlàndia (2.340) i Grècia (2.244) tenen valors superiors als 2.000 punts. En termes generals, es considera que el grau de concentració és moderat quan l’IHH sobrepassa els 1.800 punts, i alt quan supera els 2.500.

L'oligopoli de les oficines

En el cas de les oficines, la situació apunta en la mateixa direcció: si es produeix l'adquisició, l'IHH passaria de 2.289 a 2.888, amb un augment de 599 punts. Aquest increment a la demarcació de Barcelona seria de 708 punts, el més alt de tot l'Estat. En aquest paràmetre, destaca la ciutat de Sabadell, que tindria un índex de més de 3.000 punts, amb un augment de 1.000 punts.

Actualment, Catalunya compta amb 2.134 oficines bancàries distribuïdes en 444 municipis, i ja es considera un oligopoli. CaixaBank opera el 38,9% de les oficines (831), el BBVA el 18,7% (398), el Sabadell el 16,1% (343) i el Banco Santander el 12,0% (256). Entre tots quatre concentren el 85,7% de les oficines. I si es materialitza l'operació, els dos primers bancs en oficines a Catalunya –CaixaBank i l'entitat resultant– operarien conjuntament el 73,7% de les oficines.

Al·legacions del Sabadell a l'opa

El Banc Sabadell ha publicat aquest dijous un informe de 954 pàgines a la CNMV en el que al·lega que l'opa exposa "múltiples incerteses", com ara la possible pèrdua de personal qualificat. També diu que no es pot preveure el temps que durarà el procés ni tampoc el resultat de l'oferta, sobre la que han de decidir els mateixos accionistes de banc català amb seu a Alacant.

stats