Finances
Economia Banca 22/09/2022

L'Euríbor segueix desbocat i ja frega el 2,5%

L'indicador, que encareix les hipoteques, encadena deu jornades consecutives creixent

2 min
La venda de pisos impulsa les hipoteques.

BarcelonaUna de les dades econòmiques que s'han convertit en clau des de l'inici de l'actual crisi energètica i inflacionària és la de l'evolució de l'Euríbor. Aquest índex, que marca el preu a què es presten els diners els grans bancs i que és decisiu en el preu que paguen pel seu deute famílies i empreses, està desbocat. De fet, aquest dijous l'Euríbor ha assolit una fita encadenant deu dies consecutius d'ascensos, cosa que no s'ha vist en tot un estiu de pujades de l'índex.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Euríbor ha quedat situat en el 2,44%, amb una mitjana mensual que ja és del 2,1%. Per entendre l'enorme salt que això suposa només cal recordar que l'Euríbor era a l'abril, fa només cinc mesos, del 0,013%, i que va pujar meteòricament fins a l'1,2% a l'agost. Aquesta pujada implica que els crèdits que tinguin ara la revisió anual o semestral s'encariran notablement d'acord amb el que fixa l'Euríbor.

Aquesta pujada imparable va començar al gener després que es comencés a parlar de la possibilitat que els Estats Units apugessin tipus per fer front a la inflació. L'encariment dels preus va començar a colpejar arreu del món l'any passat a conseqüència de l'arrencada simultània de la indústria després del covid, cosa que va generar problemes logístics i de desabastiment d'alguns components. Aquesta situació es va veure agreujada a finals de febrer quan Rússia va envair Ucraïna, fet que va disparar els preus de l'energia.

Des d'aleshores, la Reserva Federal (al març) i el Banc Central Europeu (al juliol) han començat a apujar tipus amb força, fent que el preu que es marquen els grans bancs entre si a l'hora de prestar-se diners també creixés. Els tipus d'interès són en essència el preu del diner, i el seu impacte es nota especialment en el cost d'endeutar-se.

Encariment de les hipoteques variables

Les famílies que tenen hipoteques variables i que no les han canviat a tipus fix són les que sortiran perdent en una situació que, d'altra banda, beneficia els estalviadors, que comencen a veure com els bancs els remuneren els dipòsits. El problema per canviar els préstecs ara a tipus fix és que els bancs ofereixen un llindar superior al 2,4% actual i no hi ha certeses de quant pujaran els tipus (per bé que als Estats Units es dona per fet que l'any vinent estaran per sobre del 4,5%). També hi ha dubtes de quan tornaran a baixar, cosa que genera divisió entre els analistes. Els més optimistes apunten que l'any vinent ja podrien fer-ho.

stats