Banca
Economia Banca 19/09/2022

Miquel Montes plega i tanca una era al Banc Sabadell

L'influent directiu portava a l'entitat catalana des del 2001

2 min
Jaume Guardiola, Josep Oliu i el director general d'operacions, Miguel Montes.

BarcelonaEn totes les professions hi ha clixés, i un dels més habituals a la banca és la història de l'alt directiu que ha iniciat la seva trajectòria com a grum. Aquests relats no sempre s'ajusten a la realitat, però en el cas de Miquel Montes la història era certa: el directiu del Banc Sabadell, responsable d'organització, recursos i corresponsable de banca de particulars, va estrenar la seva carrera al món de la banca com a grum amb 15 anys. Aquest dilluns, ja amb 61, s'ha fet públic que plega.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montes ha arribat a ser un dels directius més influents i omnipresents del Banc Sabadell en l'actual etapa de Josep Oliu a la presidència tot i no haver pogut estudiar de jove. "Jo soc de barri", explicava aquest directiu, nascut a Sants, a Barcelona. Des dels seus orígens com a grum en una altra entitat financera va anar ascendint professionalment i va estudiar, més tard del que és habitual, a la Universitat de Barcelona. Més endavant va cursar màsters a Esade i a la universitat nord-americana de Georgetown.

El directiu va arribar al Sabadell l'any 2001, just quan l'entitat, on acabava d'aterrar Josep Oliu, es preparava per iniciar el seu gran salt. De fet, el llistat de projectes en què Montes va estar implicat és un bon recordatori de la intensa activitat de compres i fusions a què es va dedicar el banc en els primers anys d'aquest segle. Així, va participar en les compres dels bancs Herrero, Atlántico, Urquijo, Mellon United National Bank, Guipuzcoano, CAM, Lydian Bank, BMN, Lloyds o Banco Gallego, operacions amb què el banc català va guanyar un volum que amb l'explosió de la Gran Recessió li permetria de sobreviure a la crisi.

El tràngol del TSB

Montes també va ser responsable de la renovació de la plataforma tecnològica del banc en el seu dia, així com de desenvolupar l'estratègia multicanal i d'innovació. La seva capacitat professional i la confiança que li van professar tant Oliu com el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, van fer que també fos una peça clau en un dels escassos fiascos del Sabadell en les últimes dues dècades, com va ser la tempestuosa migració informàtica del banc britànic TSB, adquirit el 2015. Montes va haver de declarar al Parlament britànic per explicar aquells fets, però internament no va ser mai penalitzat.

La seva decisió de plegar amb 61 anys tanca definitivament una etapa a la cúpula del banc català amb seu a Alacant després dels canvis que s'hi van produir el 2021. Montes era un dels darrers directius de la vella guàrdia. De fet, l'ara president no executiu, Josep Oliu, queda com a últim representant de la cúpula que va treure el banc a borsa i va pilotar el creixement que el va dur des d'una entitat bàsicament vallesana fins a ser la quarta entitat espanyola.

stats