Economia 08/09/2013

Bankia apel·la al secret empresarial per evitar que el jutge l'obligui a "despullar-se del tot"

L'entitat creu que UPyD, acusació particular a la causa, demana un volum de proves infundat per iniciar "una inquisició" contra l'entitat

Efe
2 min
Bankia i altres entitats del FROB van seguir l'any passat amb reduccions d'oficines.

MadridBankia ha apel·lat al secret empresarial per demanar a l'Audiència Nacional que impedeixi que hagi de "despullar-se completament " en la causa que investiga la seva fusió i sortida a borsa, la qual cosa posaria en risc la confidencialitat de les seves "operacions més sensibles" i les serviria en safata als competidors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un escrit al qual ha tingut accés Efe, l'entitat demana al jutge Fernando Andreu que rebutgi la prova reclamada per UPyD al juliol, que incloïa una vintena de testificals –entre elles la de la directora gerent de l'FMI , Christine Lagarde– , documentació sobre operacions que anomenava " sospitoses" o la incorporació del 'cas Blesa' a la causa.

Segons Bankia, tot això mostra la intenció del partit d'obrir una causa general i prospectiva contra ella "per veure si ensopega amb alguna cosa", intentat convertir el procediment en una "inquisició general" .

"La querellant pressuposa gratuïtament que qualsevol activitat realitzada per Bankia, BFA (la seva matriu) o fins i tot per les caixes d'estalvi ( ... ) revestia d'una intenció criminal", exigint una "arbitrarietat" de prova que només portaria a la dilació del procés i, per tant, a la vulneració dels drets fonamentals dels imputats.

L'escrit qüestiona per què "Bankia hauria de despullar-se completament en aquest procediment, prescindir dels seus secrets empresarials, posar en risc la confidencialitat de les seves operacions més sensibles i rellevants i servir aquesta informació en safata als seus competidors", ja que , si arriba a la causa , el grup perdrà "el legítim control de la seva informació més sensible".

"Ha de cedir el secret empresarial davant les capritxoses peticions de l'acusació popular?", es pregunta el document, i afecgeix que, tot i que tant Bankia com BFA, imputades en el cas, tenen dret a no declarar contra si mateixes, són elles les que han d'aportar tota aquesta documentació .

"Tot té un límit" , assegura BFA , que demana a Andreu que posi fre "a la petició indiscriminada de proves infundades" amb què la formació pretén que el grup obri "les seves entranyes al públic" i iniciar una causa general.

stats