Economia 28/02/2015

"Desitjar que a Bankia li vagi malament és desitjar que als espanyols els vagi malament": Goirigolzarri en 10 frases

El president del banc ha presentat els resultats aquest dissabte, al límit de temps que deixa la CNMV. No ha mencionat Montoro, però ha admès tensions amb Hisenda per acordar el cost de les indemnitzacions per l'OPV

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president de Bankia i de BFA, José Ignacio Goirigolzarri. EFE

MadridA l'últim dia. Bankia ha presentat aquest dissabte els seus resultats del 2014, al límit de temps que deixa la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) per fer-ho. Calia que en els comptes de l'any passat figuressin les provisions de l'impacte que poden suposar per a l'entitat nacionalitzada les indemnitzacions per la seva sortida a borsa el juliol del 2011 amb informació falsa. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha estat negociant durant tot un mes amb el govern espanyol quin havia de ser el marge que assumia l'entitat d'aquestes indemnitzacions i quin acabava pagant l'Estat. Al final s'ha sortit amb la seva i tots els ciutadans de l'Estat pagarem el 85% del cost per l'OPV.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Goirigolzarri ha admès "tensions" amb el ministeri d'Hisenda per fixar aquest percentatge i ha llançat més d'un dard al ministre Cristóbal Montoro, si bé no l'ha mencionat en cap moment de la seva presentació. Recollim la seva intervenció en deu frases:

1. Resposta a Montoro: "Només els que no estan alineats amb els contribuents poden discrepar de la idea que cal salvaguardar el valor de Bankia. Desitjar que a Bankia li vagi malament és desitjar que als contribuents [als espanyols] els vagi malament [...]. Contraposar l'interès de Bankia i el del contribuent és fal·laç".

2. Sortida a borsa: Ha recordat que els 780 milions de provisió per la sortida a borsa es refereixen a demandes civils, però avisa: "Defensarem en tot moment als tribunals els drets dels nostres accionistes i dels contribuents".

3. Targetes 'black': "Bankia lamenta veure's esquitxada per fets del passat com les targetes opaques". Ha definit com a "embolic" els problemes que hi ha per diferenciar entre l'etapa de Rato i la seva, a partir del maig del 2012. La cap de premsa ha ironitzat en plena roda de premsa que potser els hauria valgut més canviar el nom de la marca llavors si haguessin tingut tota la informació. Tot i això, Goirigolzarri ha fet una defensa aferrissada del conseller de Bankia Miguel Crespo, que va cobrar 3.850 euros de forma irregular quan formava part de Caja Madrid i al gener va tornar els diners. "Els pecadors han de pagar per pecadors i els justos cal defensar-los", ha assegurant, i ha negat que contempli una possible imputació.

4. Bonus als treballadors: "El consell ha arribat a la conclusió que no s'havia de veure dificultat l'accés a la retribució per la notícia sobrevinguda de l'OPV. Els treballadors rebran un 50% de la retribució variable. Nosaltres, però, hem deixat clar que hi renunciarem". La plantilla cobrarà els bonus el mes vinent. Tant Goirigolzarri com José Sevilla, conseller delegat, i José Antonio Ortega, conseller executiu, han renunciat cadascun als 125.000 euros de bonus que els corresponien. El president de Bankia va cobrar mig milió d'euros l'any passat.

5. Dividends: "Som un banc diferent perquè de la nostra capacitat de generar valor depèn el fet que tornem les ajudes als contribuents". Ha anunciat que aquest any també analitzaran la possibilitat de repartir dividends de BFA, que, segons ha explicat, és la manera que les ajudes tornin a Hisenda. Fonts de Bankia han aclarit que a mesura que augmenta el valor de BFA també ho fan les arques de l'Estat.

6. Any electoral: "Que estem en any electoral no té res a veure amb Bankia".

7. Podem: "La situació política influeix en l'economia, però no la qualificaria com el seu principal risc".

8. Venda d'un nou 'paquet' de Bankia aquest 2015: "De temps n'hi ha, perquè acabem de començar l'any. Encara tenim 10 mesos per davant. No és decisió nostra, però en la mesura que continuem donant resultats com aquests i el mercat acompanyi, les possibilitats per al FROB seran més grans".

9. Reestructuració: "Molta gent dubtava de complir els objectius d'aquest ambiciós pla fa tres anys. Avui podem dir que els hem complert amb un any d'anticipació".

10. Nacionalització: "El 62% del valor de Bankia és de BFA i, en definitiva, dels contribuents, de tots els espanyols".

stats