IMMOBILIARI
Economia 28/04/2019

Barcelona bat rècords de lloguer d’oficines i logística

Les tecnològiques, el cotreball i el comerç electrònic impulsen el mercat immobiliari

Xavier Grau
3 min
Imatge d’unes oficines a la Torre Glòries.

BarcelonaEl desembarcament d’empreses, sobretot tecnològiques i de cotreball, especialment al 22@, han portat Barcelona a tancar el millor trimestre en lloguer d’oficines de la història. Però no és l’únic subsector immobiliari que bat rècords. El sector logístic, sobretot per l’impuls del comerç electrònic, també està en màxims i Barcelona ha batut de llarg Madrid, on el lloguer d’aquest tipus d’actius va a la baixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho mostren els informes de les diferents consultores immobiliàries que analitzen el mercat de Barcelona. En oficines, entre el gener i el març del 2019 s’han contractat 140.000 metres quadrats, la millor dada de tota la sèrie històrica, segons l’últim informe de la consultora immobiliària CBRE. Segons la consultora Cushman & Wakefield, la contractació d’oficines a Barcelona ha augmentat un 50% respecte al primer trimestre de l’any passat.

En la nova contractació destaca l’impuls dels espais flexibles o de coworking. Durant el 2018 aquests tipus d’espais van suposar un 12% del total, mentre que al primer trimestre del 2019 ja arriben al 23%, segons l’informe de la consultora. En aquest sentit, destaca el lloguer de gairebé 8.300 metres quadrats per part de la multinacional WeWork a l’edifici Platinum del 22@. La tendència continua i aquest mes d’abril, per exemple, Aticco ha llogat un edifici de 6.340 metres quadrats al carrer Pallars, que ja es comptabilitzarà en les operacions del segon trimestre.

Un altre factor que ha impulsat el mercat d’oficines és la falta d’espais de qualitat a la capital catalana. Això ha fet que moltes grans empreses amb necessitats de superfícies importants hagin optat per prellogar espais en edificis encara en construcció. Durant l’any passat aquest tipus d’operacions van significar el 21% de la contractació, mentre que el primer trimestre d’aquest any “el prelloguer ja suposa el 43% del total contractat”, segon Luindy Garver, de l’oficina de CBRE a Barcelona.

Les xifres de contractació d’oficines avalen, doncs, l’últim informe de la consultora Cushman & Wakefield, que situa Espanya com el cinquè millor estat del món per a la inversió immobiliària, només per darrere dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i França. Savills Aguirre Newman quantifica en 800 milions d’euros la inversió en oficines a Espanya, que ja arriba als nivells precrisi, i és el doble que l’any passat.

Més rendibilitat que a Madrid

Segons aquesta consultora, l’atractiu del mercat espanyol es produeix en gran part pels preus més barats que altres mercats competidors (un 12% Madrid i un 39% Barcelona), alhora que les rendes de lloguer estan en fase de creixement. Això fa que la inversió en oficines arribi a rendibilitats superiors a les d’altres actius d’inversió en l’actual entorn de tipus d’interès baixos. Segons la consultora BNP Paribas, la rendibilitat de la inversió en oficines a Madrid el primer trimestre es manté en el 3,25%, mentre que a Barcelona és superior, del 3,50%.

Pel que fa al mercat logístic, el primer trimestre es va tancar amb la contractació a Barcelona i el seu entorn d’uns 227.000 metres quadrats, segons coincideixen Savills Aguirre Newman i Cushman & Wakefield, un 22,5% més que al mateix trimestre de l’any passat. La contractació a Barcelona ha superat de llarg la de Madrid i la seva zona, amb 73.700 metres quadrats, un 67% menys que en el mateix període de l’any passat, segons CBRE.

L’alta demanda i la falta d’espais fan que els preus a Barcelona toquin màxims, amb 6,75 euros el metre quadrat al mes a la millor zona, enfront dels 5,25 euros el metre quadrat al mes de Madrid.

Segons Gloria Valverde, directora de l’àrea logística de Savills Aguirre Newman, l ’e-commerce té un gran protagonisme en el sector, on “el mercat d’inversió continua molt actiu” i “s’han fet operacions per valor de 60 milions”.

stats