Economia 26/11/2015

Barcelona, tercera ciutat de l'Estat amb l'habitatge més car

El preu del lloguer es dispara a Sant Gervasi i el de compra a Ciutat Vella, mentre Catalunya lidera l'augment d'hipoteques a l'Estat

Xavier Grau
3 min
ENCARIMENT  El preu dels pisos ja puja  a tots els districtes de la ciutat  de Barcelona.

BarcelonaBarcelona és la tercera ciutat de l'Estat on l'habitatge lliure és més car, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri de Foment. Així, segons l'anàlisi per municipis que fa el ministeri, els pisos més cars són a Sant Sebastià, on es paguen 3.136 euros el metre quadrat, seguida per Getxo, amb 2.739 euros el metre quadrat, i Barcelona, amb 2.521 euros el metre quadrat. Per darrere de la capital catalana se situen els municipis d'Eivissa, amb 2.496 euros; Calvià, amb 2.474 euros; Madrid, amb 2.466 euros, i Pozuelo de Alarcón, amb 2.451 euros el metre quadrat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu a Barcelona és gairebé 780 euros més elevat que la mitjana de l'Estat, que se situa en 1.741 euros el metre quadrat, i quasi 840 euros més car que la mitjana de Catalunya, que és de 1.682 euros el metre quadrat. Segons les dades del ministeri, el preu de l'habitatge lliure a l'Estat va caure una dècima el tercer trimestre d'enguany, però en termes interanuals ha pujat l'1,4%. En el cas de Catalunya, el preu mitjà va créixer una dècima el tercer trimestre en relació al trimestre anterior, mentre que en termes interanuals va pujar un 1,2%, dues dècimes per sota de la mitjana estatal. La pujada del preu a Catalunya se situa bastant lluny de les comunitats on més creix, especialment de la Comunitat de Madrid, on els preus pugen un 3,5%; les Illes Balears, on la pujada és del 3,2%; Aragó, on se situa en el 3,1%, i la Rioja, on augmenten el 2,9%.

Però per demarcacions hi ha moltes diferències. Així, el preu del metre quadrat a Barcelona se situa en gairebé 1.906 euros, mentre que a Girona baixa fins a 1.461 euros. Tarragona marca un preu de 1.226 euros el metre quadrat i Lleida és on l'habitatge és més barat, amb 997 euros el metre quadrat. Les tendències, a més, són molt diferents en les quatre demarcacions. Mentre que a Tarragona els preus ni pugen ni baixen, a Lleida augmenten el 0,9%, a Barcelona un 1% i a Girona es disparen un 2,5%.

Evolució del preu del metre quadrat a Catalunya durant la crisi

Però aquesta evolució dispar es produeix fins i tot a la ciutat de Barcelona. El portal Habitaclia, amb més de 250.000 anuncis de pisos en venda i lloguer a Catalunya, País Valencià i Illes Balears, ha fet un estudi que indica que el preu a Catalunya puja un 2%, molt similar doncs a les dades del ministeri. L'estudi d'aquest portal, no obstant, situa l'augment a la ciutat de Barcelona en un 5%, amb un preu de 3.408 euros el metre quadrat.

Però el comportament és molt diferent per districtes. Tal com han demostrat diferents estudis darrerament, el districte on els preus creixen més és Ciutat Vella, amb un 10%. A l'Eixample i Gràcia l'augment se situa en el 7%, mentre que a Sant Martí i Sant Gervasi en el 5%. Més moderat és l'augment a Nou Barris i Sants-Montjuïc, amb un 4%, i a Sant Andreu, amb un 3%. Però encara hi ha un districte on els preus van a la baixa, Horta-Guinardó (-0,7%), i un altre, les Corts, on no hi ha variació.

Lloguers a l'alça

L'estudi destaca també que no només puja el preu de compra dels habitatges, sinó que també ho fa, i d'una forma més potent, el preu del lloguer. On més ho fa, el 12%, és a Sant Gervasi, i el 10% a Sant Martí i l'Eixample. A Sant Andreu han pujat un 9%, a les Corts i a Sants-Montjuïc, un 8%; a Gràcia i Ciutat Vella, un 7%, a Horta-Guinardó, un 5%, i a Nou Barris, un 2%.

Els preus de l'habitatge també han pujat a la majoria dels municipis de l'àrea metropolitana. Segons Habitaclia, han pujat un 3% a Badalona, un 2% a Sant Cugat i un 4% a Sabadell, però encara hi ha descensos a l'Hospitalet (-0,1%) o Mataró (-3%). Igual passa amb el preu del lloguer, que puja a Badalona, Castelldefels i Cornellà un 3%, a Sant Cugat un 5%, i a l'Hospitalet, Mollet i Rubí un 6%.

Hipoteques

D'altra banda, el nombre d'hipoteques per comprar pisos continua creixent, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En tot l'Estat al setembre s'han inscrit 23.828 hipoteques sobre habitatges, dada que suposa un 20,2% que el mateix mes de l'any passat. D'aquestes, 3.755 hipoteques s'han constituït a Catalunya, cosa que suposa un augment del 34,3%. De fet a Catalunya el nombre d'hipoteques sobre habitatges ha augmentat un 47% al setembre respecte al mes d'agost. El Principat se situa així com la comunitat on més creix el crèdit hipotecari, i ho fa a un ritme del doble que la mitjana espanyola, que és del 23,6%.

Les hipoteques a tot l'Estat al mes de setembre van sumar 2.620 milions d'euros, amb un increment del 24,3% respecte al mateix mes de l'any anterior; mentre que a Catalunya van sumar 447 milions d'euros, el 34,5% més que el mateix mes de l'any passat.

stats