La recuperació postcovid
Economia 20/01/2022

El BBVA, més optimista sobre la recuperació que el govern i el Banc d'Espanya

L'entitat demana que es moderin les pujades de sous per pal·liar els efectes de la inflació

2 min
Turistes al centre de Barcelona

BBVA Research, el servei d'estudis del banc d'origen basc, ha pronosticat que Espanya creixerà al voltant d'un 5% entre el 2021 i el 2023 –unes dades clarament més optimistes que les previsions dels organismes oficials–, gràcies a la recuperació del turisme, l'estalvi acumulat i la millora de la conjuntura econòmica a nivell internacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc calcula que l'economia espanyola va créixer un 5,1% l'any passat, una dècima menys que la projecció feta la tardor passada. A més, preveu augments similars, d'un 5,5% i d'un 4,9%, per a aquest any i el 2023. Això suposa que el ritme de creixement de l'economia estatal es mantindrà més enllà del previst inicialment, ja que moltes institucions apunten que el 2023 es moderarà l'augment un cop recuperats els nivells d'activitat previs a la pandèmia.

En aquest sentit, el BBVA és més optimista que les institucions oficials, entre les quals el mateix govern espanyol i el Banc d'Espanya. L'executiu espera un creixement d'un 3,5% el 2021 i l'organisme monetari d'un 3,9%. L'economia espanyola és la que més va caure a Europa, la qual cosa explica en part per què ha de créixer amb més força, segons Jorge Sicilia, economista en cap del BBVA.

Sicilia apunta que en el quart trimestre del 2021 es va produir un repunt del consum privat que va fer que, malgrat les revisions a la baixa de trimestres anteriors, l'any passat es tanqués amb un increment de l'activitat superior a un 5%. El BBVA també calcula que encara hi ha una bossa d'estalvi de les llars espanyoles de 70.000 milions d'euros acumulats durant la pandèmia que es convertiran en més despesa familiar o en inversió en habitatge.

A més llarg termini, el banc espera una consolidació del turisme –un dels sectors amb més pes a Espanya i un dels més afectats per la pandèmia– a dos anys vista, fins que el 2023 s'arribi a xifres de consum de no residents a Espanya equivalents al 90% dels nivells d'abans de la pandèmia. Així mateix, Sicilia creu que aquest any es produirà una "desacceleració dels colls d'ampolla" que normalitzarà el comerç internacional i rebaixarà les pujades de preus.

Pujades de preus i salaris

De fet, l'increment de preus al consum és un dels principals perills als quals s'enfronta l'economia espanyola, però es deu, segons Sicilia, sobretot a les pujades dels preus de béns energètics, com els combustibles i l'electricitat. Els encariments del gas, el petroli i la llum poden "llastrar l'arrencada d'any", afegeix. En aquest sentit, Sicilia espera uns nivells d'inflació elevats i que els salaris dels treballadors s'ajustin per evitar una pèrdua excessiva de poder adquisitiu dels ciutadans, però el cap d'anàlisi econòmica del BBVA, Rafael Doménech, reclama que no siguin gaire alts per evitar entrar en "un cercle viciós" de pujades de preus i sous.

stats