Finances

El BBVA pacta amb els sindicats 2.725 acomiadaments, un miler menys dels previstos inicialment

Catalunya serà la comunitat més afectada per l'ERO, amb 1.001 baixes

2 min
Imatge d'una recent mobilització d'empleats del BBVA a Barcelona contra l'ERO.

BarcelonaLa direcció del BBVA i els sindicats han arribat a un acord sobre l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) a l'entitat, que significarà l'acomiadament de 2.725 persones, un miler menys que les 3.798 extincions que havia plantejat en un primer moment. A més dels afectats per l'ERO, hi haurà 210 excedències incentivades, segons han informat fonts sindicals. L'acord permetrà aprimar la plantilla, una decisió que va generar les crítiques –juntament amb l'ERO de CaixaBank que encara s'està negociant– de fins i tot el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la política bancària de fer acomiadaments mentre les cúpules reben sous milionaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya serà la comunitat més afectada per l'ERO, atès que 1.001 dels treballadors afectats treballen al Principat i, a més, de les 480 oficines que el banc tancarà a tot l'Estat, 183 són en territori català.

Segons han informat les mateixes fonts sindicals, la direcció del BBVA ha retirat de l'ERO la clàusula d'equilibri generacional. Amb aquesta clàusula el banc volia que almenys la meitat de les baixes fossin d'empleats de menys de 50 anys. Suprimir aquesta clàusula permetrà que quasi tres quartes parts dels acomiadaments siguin de personal de més de 50 anys, cosa que, segons el sindicat CCOO, permetrà evitar les sortides forçoses.

La negociació també s'ha tancat amb una millora de les condicions dels acomiadaments. Així, els treballadors acomiadats que tinguin menys de 50 anys i també els que tinguin menys de deu anys d'antiguitat rebran una indemnització de 40 dies de sou per any treballat, amb un topall de 30 mensualitats i una prima de voluntarietat de 2.000 euros per trienni, primes d'entre 5.000 i 30.000 euros en funció de l'antiguitat. Per als empleats afectats de més de 50 anys, a banda d'indemnitzacions i primes, també hi ha previstos convenis especials amb la Seguretat Social fins als 63 anys. L'acord també preveu compensacions per mobilitat geogràfica per a aquells empleats que no estan afectats per l'ERO però que, pel tancament d'oficines, hagin de canviar de residència o fer desplaçaments diaris.

Divisió sindical

L'acord ha comptat amb el suport de CCOO, l'Asociación de Cuadros de Banca (ACB) i la UGT, que representen el 72,2% de la plantilla. Altres sindicats, com la CGT i el Sindicat d'Estalvi de Catalunya (SEC), hi han votat en contra. Aquest últim reconeix una millora sobre la proposta inicial, però no signarà l'acord perquè considera que a Catalunya "es poden produir centenars de sortides forçoses" i perquè el pacte es pot aprofitar per introduir la mobilitat geogràfica i ampliar el nombre d'empleats amb horari partit.

stats