La batalla per Kíev

Caiguda generalitzada de les borses europees després de les sancions econòmiques a Rússia

L'Íbex-35 tanca amb un lleuger ascens del 0,09% i augmenta el preu del petroli i el gas

2 min
Indicador de referència espanyol, Íbex-35 / EFE

BarcelonaLes sancions a Rússia que han anunciat aquest cap de setmana el G-7 i la Unió Europea han impactat aquest dilluns a les borses europees i a la dels Estats Units. L'Íbex-35 obria la jornada amb pèrdues del 2,13%, una caiguda que s'ha anat suavitzant al llarg del dia fins a tancar amb una baixada gairebé simbòlica del 0,09% i 8.479,2 punts. Les caigudes més importants les ha concentrat el sector bancari amb el Banc Sabadell perdent més d'un 5%, el Santander amb un 4,30% o CaixaBank amb un 2,91%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara aquest any l'Íbex-35 ha perdut un 2,69%. Per posar-ho en context, l'impacte del covid en la borsa espanyola va ser molt més dur: el 12 de març del 2020 va arribar a caure un 14%, en la que va ser la patacada més gran de la seva història.

Una situació calcada a la de l'Íbex-35 s'ha produït amb les altres principals borses europees: la de París i Frankfurt han obert amb baixades de més d'un 2% i han acabat tancat amb caigudes inferiors al 1%. També la dels Estats Units ha aguantat el tipus i a les sis de la tarda hora espanyola el Dow Jones només queia 0,41%. Tot i així, els experts asseguraven aquest dilluns que les tensions geopolítiques continuaran condicionant els mercats en els pròxims dies.

Encariment de l'energia

Les mesures per aïllar econòmicament Rússia, sobretot excloure alguns bancs russos del Swift, les sigles en anglès de la Societat per a les Telecomunicacions Financeres Interbancàries Internacionals, ja feien preveure una baixada de les borses –tot i que ha sigut més moderada del previst–, però també l'augment del preu del petroli i el gas. En el cas del petroli, el preu del barril Brent per entregar a l'abril s'ha disparat un 4,7% en l'obertura del mercat i la seva cotització ha arribat 102,6 dòlars en el mercat de futurs de Londres, cosa que ha suposat un nou màxim des del setembre del 2014. Durant tota la jornada s'ha mantingut en la barrera dels 100 dòlars. Pel que fa al gas, el seu preu per entregar al març al mercat holandès s'ha disparat aquest dilluns un 26%, fins a situar-se en els 115 euros per megawatt hora (MWh) a primera hora del matí.

Cal recordar que Rússia és el principal exportador de gas natural d'Europa i que des de dijous, quan va començar el seu atac a Ucraïna, el preu del gas s'ha disparat. Només el mateix dijous va augmentar un 30%.

stats