L'expulsió del Swift, la sanció que pot desconnectar temporalment l'economia russa

La desactivació d'aquest sistema de transferència a Rússia tallaria gran part del comerç amb Occident

3 min
BELGIUM-FINANCE-BANKING-TELECOMMUNICATION

Barcelona / Brussel·lesLa desactivació de Rússia i Bielorússia del sistema de transaccions financeres Swift (Society for World Interbank Financial Telecommunication) està sent un dels punts calents de les negociacions entre països occidentals sobre quines sancions cal imposar al règim rus arran de la invasió d'Ucraïna. L'expulsió d'aquest sistema tindria un impacte directe important, sobretot a curt termini, sobre les economies d'aquests dos països, ja que els seus ciutadans i les seves empreses tindrien pràcticament impossible fer i rebre pagaments amb Occident i molts altres estats del món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Swift és un sistema que "posa en contacte els bancs mitjançant codis", explica el catedràtic d'economia financera de la UPF Xavier Freixas. És a dir, es tracta del sistema que es fa servir per transferir diners entre bancs de països diferents. Deixar les entitats financeres d'un país fora d'aquest sistema implica que les empreses no poden comerciar amb l'estranger, ja que se'ls dificulta molt comprar i vendre a l'estranger, perquè no poden fer pagaments.

El sistema Swift és gestionat per una companyia cooperativa amb seu a Bèlgica i té tres centres operatius, un als Països Baixos, un a Suïssa i un als Estats Units. Swift, doncs, és un sistema de missatgeria electrònica per validar transferències bancàries, no és pas un banc on es puguin obrir dipòsits ni una institució internacional, com el Banc de Pagaments Internacionals, el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional.

Vetar l'ús del Swift a Rússia i Bielorússia és "l’arma nuclear financera", ha dit aquest dimarts el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, que ha afegit que "totes les opcions estan sobre la taula" en les converses sobre possibles sancions i que "en les pròximes hores" els estats europeus ho discutiran. Segons el ministre gal, expulsar Rússia del sistema "servirà per bloquejar totes les institucions financeres russes". "Cap pagament que vingui de Rússia o que vagi a Rússia" estaria permès, ha explicat. I això inclou les ONG finançades per països occidentals que treballen a Rússia i Bielorússia, com va recordar ahir a Brussel·les el ministre d’Exteriors de Portugal, Augusto Santos.

Cost "important" a curt termini

En efecte, deixar la indústria financera russa sense possibilitat d'accedir a Swift tindria "un cost important" per al conjunt de l'economia del país, però Freixas considera "bastant excessiu" parlar en termes de sanció "nuclear". A parer de Freixas, l'efecte serà destacable, sobretot inicialment, però recorda que Rússia és "un país que s'ha estat preparant durant un any" per a sancions d'aquest tipus.

"Swift no té el monopoli universal, però sí que té la majoria de transaccions" financeres del planeta, detalla Freixas. De fet, la mateixa Rússia té un sistema alternatiu propi, anomenat SPFS, i també la Xina ha desenvolupat el seu, anomenat CIPS, però estan molt menys estesos a escala mundial que Swift. En cas de prohibir-ne l'accés a Rússia, és previsible que els països occidentals també vetin l'ús de l'SPFS, però tot i així les empreses russes encara podrien fer pagaments a Europa i als Estats Units "indirectament" a través del CIPS xinès.

És a dir, una empresa russa podria fer un pagament a una d'occidental amb el sistema xinès, utilitzant un banc xinès com a intermediari, tot i que el cost i l'esforç de la transacció augmentarien. A més, "algunes fintechs, de manera molt minoritària", també ofereixen sistemes propis alternatius al Swift, però tenen encara menys usuaris.

"És com si de cop i volta tallen una autopista –indica Freixas–; es pot acabar derivant el trànsit, però al principi es nota". S'adopti l'alternativa que s'adopti, sempre es tractarà d'"un altre sistema" i la gran majoria de bancs del món ja estan "acostumats" a utilitzar Swift, comenta l'economista.

"A l'Iran va ser molt efectiu", amb un efecte directe sobre l'economia: el producte interior brut (PIB) iranià –l'indicador que mesura la mida d'una economia– es va ensorrar un 30%, recorda el catedràtic. L'Iran va ser suspès del Swift el 2018, dintre del paquet de sancions imposat pel govern nord-americà després que Teheran mantingués el seu programa d'enriquiment d'urani.

Ara bé, "Rússia és un altre país", més desenvolupat que l'Iran, i a més en el cas del règim dels aiatol·làs la desconnexió del sistema internacional de transferències va anar acompanyada d'altres sancions, afegeix el catedràtic de la UPF. De moment, les sancions a Moscou i Minsk aprovades per la UE i els EUA no són tan severes com les que es van imposar sobre l'Iran. Els països de l'OTAN han imposat dues rondes de sancions que ja prohibeixen a un 70% dels bancs russos operar amb empreses occidentals, a més d'altres mesures sobre la indústria de defensa i actius d'oligarques i dirigents polítics, inclòs el president rus, Vladímir Putin.

stats