Supermercats

Bon Preu vol obrir un hipermercat a les Caves Rondel de Cervelló

El projecte està pendent de l'aprovació de la llei d'acompanyament de pressupostos

2 min
Caves Rondel

BarcelonaLa cadena de supermercats Bon Preu va adquirir fa uns mesos el complex de les històriques Caves Rondel, a Cervelló (Baix Llobregat), on ara té previst obrir-hi un nou hipermercat de la marca Esclat. L'edifici està inclòs en l'inventari de patrimoni arquitectònic de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'obertura de l'establiment està pendent de diversos tràmits. Un d'ells és l'aprovació de la llei d'acompanyament dels pressupostos, que encara s'està negociant al Parlament. En el projecte presentat pel Govern s'hi inclou un article que modifica el decret d’ordenació dels equipaments comercials per autoritzar la instal·lació de "fins a un màxim de 10.000 metres quadrats de superfície de venda en un establiment comercial col·lectiu, que pot incloure dos grans establiments territorials comercials". D'aquesta superfície, la meitat –és a dir, 5.000 metres quadrats– es podran dedicar a "un establiment individual dedicat a la comercialització de productes alimentaris i de consum quotidià en règim d’autoservei".

Fonts del departament d'Empresa asseguren a l'ARA que el tràmit de modificar el decret d'ordenació dels equipaments comercials a través de la llei d'acompanyament no és gaire habitual, però que s'ha dut a terme unes altres vegades. La modificació del decret busca, segons les mateixes fonts, assegurar la preservació de l'edifici. El 22 de setembre, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, va visitar les instal·lacions de les Caves Rondel, segons l'agenda oficial de l'executiu.

El projecte encara està en un procés molt inicial, han indicat a l'ARA fonts de la cadena osonenca. Bon Preu no ha presentat cap projecte concret sobre la manera d'integrar un supermercat dins l'edifici i no ho vol fer fins que no tingui assegurada la viabilitat, que depèn en primer lloc de l'aprovació de la llei d'acompanyament per comptar amb l'autorització.

Recentment, Bon Preu també ha adquirit uns 188.000 metres quadrats de sòl industrial a Montblanc, on preveu construir un nou centre logístic que s'afegirà al que l'empresa ja té als Hostalets de Balenyà.

Edifici de valor històric i artístic

El complex de Caves Rondel consta de diverses naus que sumen uns 70.000 metres quadrats. Això vol dir que, si prospera la modificació del decret prevista a la llei d'acompanyament, l'establiment de Bon Preu només ocuparà com a màxim una setena part de la superfície.

Les caves van ser projectades per l'arquitecte Jaime Artigas el 1949 per encàrrec de la família Raventós, propietària aleshores de la cavista Cordorníu. La nau principal té 20 metres d'amplada i 100 de llargada i està inspirada en les drassanes de Barcelona. Els anys 70, l'arquitecte Lluís Bonet Garí, deixeble d'Antoni Gaudí, hi va dissenyar la sala noble i la sala d'actes, segons la Generalitat.

Inicialment, Codorníu hi va produir cava de les marques Delapierre i Rondel. Amb la compra de Codorníu per part del fons Carlyle a la família Raventós, el grup va posar a la venda el complex juntament amb altres actius immobiliaris considerats no essencials.

En aquest sentit, Bon Preu ja té experiència adaptant supermercats en edificis industrials històrics, dels quals manté l'estructura original i els principals trets arquitectònics. Un dels establiments més grans del grup, de 2.500 metres quadrats, és l'Esclat situat a l'antiga fàbrica Llagostera-Sampere, a Sabadell. També a la cocapital del Vallès Occidental, el grup ha d'obrir un nou supermercat en una altra fàbrica en desús, el Vapor de Cal Borni Duch, i el 2018 també va presentar un projecte a l'Ajuntament d'Igualada per obrir una botiga al recinte de l'antiga factoria Vives Vidal.

stats