Economia 08/02/2016

L'Íbex cau a mínims del 2013 en una jornada negra

La prima de risc espanyola escala per sobre dels 150 punts bàsics

Dani Sánchez Ugart
2 min
La borsa de Madrid / EFE

MadridNi tan sols el 'no news, good news', aquella màxima anglosaxona que es podria traduir com que l'absència de notícies és una bona notícia, ha servit als inversors aquest dilluns per trobar la serenor. En una jornada sense sessió a la Xina, focus de tots els mals des les acaballes de l'any passat, i sense grans dades macroeconòmiques que poguessin fer tremolar els inversors, els mercats europeus estan protagonitzant una nova jornada negra, l'enèsima en un inici d'any nefast.

L'Íbex-35, de referència a Espanya, arrencava la sessió amb alces, però aviat ha sucumbit al pessimisme global i s'apuntava pèrdues que l'han fet acabar amb un -4,5%, amb tots els valors en negatiu. El selectiu s'allunyava amb contundència de la barrera dels 8.500 punts, que la setmana passada semblava assolible i assalta ja el llindar dels 8.000 punts, un mínim que no es veia des del 2013.

Amb el petroli a la baixa –el barril de Brent cotitza a 33 euros– i les alertes enceses per la banca italiana, amb la solvència en qüestió i molt castigada a borsa, els inversors estan penalitzant els bancs espanyols. El Popular ha liderat les pèrdues i s'ha deixat més d'un 8%, mentre que CaixaBank, Bankia, el Santader i el Sabadell han superat el 6% de caiguda. El mercat ha paït malament els resultats de les entitats, tot i que han millorat la seva rendibilitat i continuen sent pessimistes sobre les perspectives bancàries, en un entorn de tipus molt baixos, i amb dubtes sobre possibles daltabaixos als EUA pels bons fallits de les empreses relacionades amb el 'fracking'.

Les empreses lligades a les matèries primeres, com l'acereria Arcelormittal i la petroliera Repsol reben càstigs enigual de contundents contundents que els bancs, mentre que Amadeus, Gamesa i IAG també es troben entre els que més perden en la sessió d'avui.

El ral·li borsari encetat a principis d'any no deixa de donar males notícies i l'Íbex ja ha perdut més d'un 10% des de l'1 de gener. Amb la baixada d'aquest dilluns, el selectiu marca mínims des de l'inici d'any:

L'Íbex, des de l'1 de gener

La prima de risc espanyola, per la seva banda, continua la tendència ascendent, i aquest dilluns ha superat els 150 punts bàsics, tocant valors del setembre del 2015. Amb els dubtes als mercats i la baixa rendibilitat general, els inversors prefereixen valors refugi, com el 'bund' alemany, fet que dispara el diferencial d'aquest bo amb l'espanyol i, per tant, la prima de risc.

stats