Economia 12/03/2020

El coronavirus provoca una caiguda del 14% a l'Íbex-35, la pitjor de la seva història

La intervenció del BCE ha empitjorat l'esfondrament generalitzat dels mercats de tot el món

àlex Font Manté / Elisabet Escriche Rivas
2 min
La Borsa a Madrid

BarcelonaNerviosisme sense frens a les borses mundials. Els mercats s'han llevat aquest dijous amb moltes ganes de vendre per la incertesa provocada pel coronavirus. Aquest matinada Donald Trump ha anunciat la interrupció absoluta de les connexions aèries entre Europa i els Estats Units, i les borses han començat a caure tan punt han obert. Els mercats europeus queien un 5% aquest matí, però la seva davallada s'ha convertit en una caiguda a plom després de la intervenció de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Íbex-35, que ha sigut un dels índexs més castigats, ha viscut la pitjor caiguda de la seva història, un 14,06%. L'anterior rècord l'ostentava el descens registrat després del referèndum del Brexit, quan l'Íbex va baixar un 12,35%.

Però és que això s’afegeix a les enormes pèrdues acumulades les últimes setmanes. No fa ni un mes, el selectiu espanyol acabava de superar els 10.000 punts. Avui ha tancat en 6.390. Dit d’una altra manera, la borsa espanyola ha perdut un 36% en menys d’un mes.

Lagarde havia advertit ahir del risc que els líders europeus no estiguessin a l'altura i acabéssim vivint una crisi com la del 2008. Tot i aquesta advertència, la recentment nomenada presidenta del BCE no ha posat de la seva part per impedir que l'histerisme s'apoderés dels mercats. El gran error de Lagarde ha sigut afirmar que el BCE no s'encarrega de "rebaixar les primes de risc". Un missatge que xoca frontalment amb el que havia llançat Mario Draghi el 2012, quan va aconseguir rebaixar les primes de risc de tots els països de la perifèria europea.

Als EUA el pànic també ha sigut generalitzat: Wall Street s'ha vist obligada a suspendre la sessió de la borsa 15 minuts per segona vegada aquesta setmana com a conseqüència de les caigudes que registrava l'S&P500, el selectiu que aglutina les 500 principals companyies nord-americanes.

El coronavirus provoca una caiguda del 14% a l'Íbex-35, la pitjor de la seva història

La Borsa de Nova York té un mecanisme automàtic segons el qual, quan les caigudes superen el 7%, la sessió s'atura durant 15 minuts. L'objectiu: aturar el pànic i que els inversors tinguin temps d'analitzar què està passant. Quan ha reobert, però, Wall Street ha seguit registrant descensos.

Els mercats europeus, que ja havien obert a la baixa, han accentuat les pèrdues amb descensos que ronden fins i tot el 10% després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi anunciat les seves mesures per afrontar l'impacte del coronavirus en l'economia.

A més, el preu del petroli tornava a baixar amb força, amb un descens de més del 6%, a l'ampliar-se les restriccions de viatges a tot el món i per la falta d'acord entre els països productors per retallar el volum de cru al mercat.

Pel que fa a la prima de risc espanyola, s'ha disparat un 25% durant la jornada d'aquest dijous i se situava al voltant dels 110 punts a les tres de la tarda, en màxims dels últims tres anys.

Fora d'Europa, la Borsa de Tòquio ha tancat aquest dijous amb un descens del 4,41% al Nikkei, el seu principal indicador. És el pitjor nivell en gairebé tres anys.

stats