Les botigues de Barcelona podran obrir tots els diumenges i festius de juliol i agost

Podran estar obertes només en un horari reduït de quatre hores entre les deu del matí i les dues del migdia

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest divendres l'acord assolit amb els representants del sector comercial –sense Barcelona Shopping Line, que volia un canvi més notable– quant a obertura en dies festius. Les botigues, a partir d'aquest mateix 2014, podran obrir els diumenges i festius dels mesos de juliol i agost –els de màxima afluència turística– en horari reduït: de 10 a 14 h. En total, seran nou dies i no es faran distincions per zones o tipus d'establiment.

Cal sumar-hi, també, els quatre festius que la Generalitat cedeix al consistori perquè determini que els comerços poden obrir, que s'ubicaran en dies que coincideixen amb puntes de visitants a la ciutat. S'han fixat, així, el 18 de maig i el 14 de setembre, que són dos dels dies forts pel que fa a creueristes. També s'ha escollit el 30 de març, coincidint amb el saló Alimentària, i el 29 de juny, coincidint amb el Pride Barcelona.

Finalment, es mantenen el 5 i 12 de gener, el 6 de juliol i el 6, 8 i 21 de desembre com a dies festius d'obertura comercial que determina la Generalitat.

La tinent d'alcalde de l'àrea econòmica, Sònia Recasens, ha remarcat que la solució s'enfoca a la demanda externa –és a dir, als turistes–, però que protegeix el model propi de la ciutat. Per això, per exemple, ha defensat que es limiti un horari d'obertura durant els mesos de juliol i agost per no alterar els hàbits actuals de consum intern. Defensa, a més, que aquest horari permet "la conciliació familiar" dels comerciants. I Trias ha afegit que la voluntat és "protegir el comerç de proximitat" i, alhora, donar una resposta als canvis del mercat.