Creixement econòmic
Economia 13/02/2023

Brussel·les se suma a l'optimisme i preveu que l'eurozona evitarà la recessió

La Comissió Europea eleva quatre dècimes les previsions de creixement d'Espanya el 2023, fins a l'1,4%

2 min
Creix un 0,7% la producció industrial a Catalunya

Brussel·lesBrussel·les preveu que l'economia de l'eurozona creixi més del que havia pronosticat la tardor passada i esquivi la recessió. El PIB dels països de la moneda única s'incrementarà aquest 2023 sis dècimes més del previst, fins al 0,9%, i no encadenarà dos trimestres consecutius de decreixement intertrimestral: augmentarà en dues dècimes més de gener a març del que s'havia estimat, fins al 0,3%, i en la resta de trimestres d'enguany, en un 0,4%. "Bones notícies, la zona euro evitarà la recessió tècnica malgrat les circumstàncies negatives excepcionals", ha anunciat en roda de premsa aquest dilluns el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, la Comissió Europea també ha millorat les previsions econòmiques d'Espanya, que ha crescut el 2022 un punt més del que s'havia estimat, fins al 5,5%, i preveu que creixi en quatre dècimes més del que havia estimat el 2023, fins a l'1,4%. "L'economia espanyola està aguantant relativament bé les conseqüències de la guerra; les bones dades en el sector del turisme han sigut determinants i es preveu que ho continuïn sent aquest any i el que ve", ha destacat Gentiloni. Tot i aquesta millora, les xifres de Brussel·les continuen sent més pessimistes que les del govern espanyol, que ha basat els seus pressupostos d'enguany en un creixement del 2,1%. Pel que fa al 2024, Brussel·les manté que l'augment del PIB espanyol serà del 2%.

Respecte a la inflació, Gentiloni ha tornat a assegurar que ja ha arribat al pic. Els preus a la zona euro van assolir un augment del 10,6% durant l'octubre passat, però ja acumulen tres mesos consecutius amb una taxa a la baixa. A més, preveu que el 2023 la inflació sigui cinc dècimes inferior al que assenyalaven les darreres previsions i se situï en el 5,6%, i el 2024 ja registri només un 2,5%. Tanmateix, el comissari d'Economia ha advertit que els factors que amenacen l'economia "es mantenen sòlids" i "els consumidors i les empreses han de continuar fent front als alts costos energètics" perquè "la inflació subjacent es manté a l'alça i continua reduint el poder adquisitiu de les famílies".

Pel que fa a l'increment de preus només a Espanya, Brussel·les el manté bastant per sota de la mitjana europea i assenyala que augmentarà en un 4,4% el 2023 i en un 2,3% el 2024. Així, l'estat espanyol continua sent un dels països de la zona euro amb una inflació més baixa: Alemanya registrarà un 6,3% el 2023, Itàlia un 6,1% i França un 5,2%.

stats