Economia 04/10/2017

Brussel·les obliga Amazon a tornar 250 M€ per ajudes fiscals il·legals a Luxemburg

La CE denuncia que l'empresa va pagar "substancialment menys impostos" que altres companyies

Europa Press
1 min
Un centre logístic d'Amazon

Brussel·lesLa Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres a la multinacional nord-americana Amazon que retorni 250 milions d'euros pels avantatges fiscals rebuts a Luxemburg, després que una investigació en profunditat iniciada el 2014 ha conclòs que es tracta d'ajudes públiques il·legals.

L'executiu comunitari ha conclòs que el 'tax ruling' concedit per Luxemburg a la companyia de Jeff Bezos el 2003, que es va perllongar fins al 2011, va reduir els impostos pagats per la multinacional en aquest país "sense una justificació vàlida". D'aquesta manera, Amazon va pagar "substancialment menys" taxes que altres empreses.

En concret, Brussel·les calcula que els avantatges fiscals "indeguts" concedits al gegant del comerç electrònic per part de Luxemburg equivalen a uns 250 milions d'euros, una quantitat que ara ha de ser recuperada per les autoritats del país.

"Luxemburg va concedir avantatges fiscals il·legals a Amazon. En conseqüència, gairebé tres quartes parts dels beneficis d'Amazon no van ser gravats. En altres paraules, es va permetre a Amazon pagar quatre vegades menys impostos que altres companyies locals subjectes a la legislació nacional", ha criticat la comissària de Competència europea, Margrethe Vestager.

"Això és il·legal d'acord amb les normes d'ajudes d'Estat de la UE. Els estats membres no poden concedir avantatges selectius a grups multinacionals que no estan disponibles per a altres", ha recordat la comissària Vestager.

stats