Economia 05/07/2019

Brussel·les i el BCE adverteixen que l'anul·lació de l'IRPH pot afectar la rendibilitat de la banca espanyola

La justícia europea decidirà aquest any si l'índex hipotecari és abusiu per als consumidors

Ara
2 min
La sentència de la Justícia europea pot provocar efectes negatius sobre la rendibilitat de la banca espanyola.

BarcelonaLa Comissió Europea i el Banc Central Europeu han advertit en un informe que la futura sentència europea sobre l'índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) podria afectar negativament la banca espanyola. El document de Brussel·les i el BCE afirma que, si la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) anul·la les clàusules hipotecàries calculades amb l'IRPH, afectaria la rendibilitat dels bancs espanyols que utilitzaven aquest índex en les seves hipoteques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons es detalla en l'informe, les dues institucions europees alerten que, arran de la futura decisió de la justícia europea, "poden emergir riscos potencials en costos administratius o índexs d'interès aplicats (com l'IRPH)", fet que tindria un impacte negatiu sobre la rendibilitat d'alguns bancs espanyols. Aquesta advertència es produeix dos mesos després que el Banc d'Espanya demanés a les entitats que es preparessin per als costos que podia comportar l'anul·lació per part del TJUE de les hipoteques amb clàusules de l'IRPH.

El Banc d'Espanya va avisar que els bancs espanyols es podrien enfrontar a pagar un total de 44.000 milions d'euros en indemnitzacions, tot i que altres càlculs rebaixaven la xifra fins als 18.200 milions. En tots dos casos es tracta d'una suma molt important sobre els comptes de les entitats.

El BCE i la Comissió també expliquen en el text publicat aquest divendres que la nova llei hipotecària espanyola pot tenir "efectes mixtos" en el finançament hipotecari. La nova legislació podria encarir indirectament els costos del finançament, però, d'altra banda, harmonitzaria algunes clàusules dels contractes de les hipoteques, fet que n'augmenta la transparència.

Les conclusions de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE es faran públiques el 10 de setembre i, malgrat no ser vinculants, poden avançar aspectes de la sentència judicial prevista per als mesos posteriors. El pronunciament del TJUE establirà si les clàusules hipotecàries basades en l'IRPH són o no són abusives i, en cas de ser així, els bancs espanyols haurien de fer front a les possibles indemnitzacions dels seus clients.

L'informe de la Comissió Europea i el BCE s'emmarca dins del programa de vigilància que les dues institucions realitzen a Espanya sobre el rescat bancari de la Unió Europea del 2008. Es tracta de l'onzè informe del grup, i el control financer no acabarà fins que l'Estat hagi retornat el 75% dels 41.300 milions del rescat.

stats