Economia 29/03/2017

Brussel·les bloqueja la creació d'un gegant europeu de les borses

Veta la fusió entre la borsa de Londres i la de Frankfurt perquè hauria suposat la creació d'un monopoli 'de facto'

2 min
El grup Deutsche Börse controlarà el 60% de la nova entitat.

El mateix dia que es notifica formalment el Brexit, Brussel·les ha anunciat que bloqueja la fusió entre les operadores de les borses de Londres (London Stock Exchange) i Frankfurt (Deutsche Börse), una operació que hauria suposat el naixement d'un gegant europeu borsari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’operadora de la borsa de Londres ja havia admès públicament que difícilment l’executiu comunitari admetria la fusió. La comissària de Competència, Margrethe Vestager, ha explicat que acceptar la fusió d’ambdues operadores significava 'de facto' un monopoli dels mercats de compensació d’instruments de renda fixa.

El bloqueig de Brussel·les es produeix després que l'operadora de la capital britànica rebutgés vendre la seva participació a MTS, la plataforma electrònica de compra de bons a Itàlia, un requisit que exigia l’executiu per donar llum verda a la operació, valorada en 29.000 milions d’euros.

No és la primera vegada que ambdues borses intenten fusionar-se amb la intenció de crear el principal mercat borsari d’Europa. Però Vestager ha assegurat que la fusió posava en qüestió “significativament” la competència. “Tenint en compte que les parts han estat incapaces d’aportar les solucions necessàries que abordessin les nostres preocupacions en matèria de competència, la Comissió decideix prohibir la fusió”, ha explicat la comissària.

Amb tot, en el terreny polític també existien dubtes. Les dues operadores van mostrar la seva disposició a fusionar-se abans del referèndum del Brexit, a principis de l’any passat, i el seu objectiu era que Londres fos la seu de la fusió. Tot i així, amb el vot a favor de la sortida del Regne Unit de la UE havia creat dubtes sobre si seguir endavant entre ambdues capitals, especialment pel paper incert que tindrà la City de Londres quan abandoni la Unió.

stats