Economia 28/09/2012

Brussel·les beneeix l'avaluació "rigorosa" de la banca espanyola i la considera "un pas decisiu"

La Comissió Europea creu que la publicació de les dades de l'examen d'Oliver Wyman permetrà determinar la quantitat exacta que necessita Espanya i fer efectiva l'ajuda

Efe
2 min
Bankia ha estat l'última entitat nacionalitzada i la que aportarà més actius al banc dolent.

Brussel·lesLa Comisió Europea ha afirmat aquest divendres que la publicació de les necessitats individuals de capital de la banca espanyola és un "pas decisiu" per reforçar la confiança en el sector financer espanyol i ha assegurat que la recapitalització començarà al novembre després de determinar en els pròxims mesos l'ajuda exacta requerida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La Comissió Europea saluda la publicació per part de les autoritats espanyoles dels resultats de l'avaluació independent de la banca espanyola. Es tracta d'un pas important en la implementació del programa d'assistència financera i per reforçar la viabilitat del sector bancari espanyol i la confiança en el sector", ha assenyalat l'executiu comunitari en un comunicat.

La banca espanyola té un dèficit de capital de 53.745.000 d'euros, encara que la xifra s'eleva a 59.300 milions si no es tenen en compte els processos de fusió en marxa, segons l'anàlisi individualitzada de les necessitats de capital de cada entitat realitzat per la consultora Oliver Wyman.

La Comissió Europea recorda que ha participat activament en el procés de les proves de resistència, que qualifica de "rigoroses", i en la revisió a fons de la qualitat dels actius, juntament amb el Banc Central Europeu (BCE), l'Autoritat Bancària Europea (ABE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

A partir d'ara també es decidiran les mesures que han d'adoptar els bancs que requereixin capital, com ara vendre actius, recórrer als mercats o generar capital a partir d'instruments híbrids i subordinats, ha recalcat l'executiu comunitari.

Els bancs amb dèficit de capital hauran de presentar ara els seus plans de recapitalització.

Després de l'aprovació d'aquests plans per part del Banc d'Espanya i de la Comissió Europea, les entitats que necessitin ajuda pública sotmetran els seus projectes de reestructuració o de resolució ordenada (liquidació) a les autoritats espanyoles, que al seu torn els notificarà a Brussel·les perquè les aprovi amb les normes comunitàries sobre ajuts públics.

Un cop aprovats els plans de reestructuració o de resolució ordenada, la recapitalització d'un primer grup de bancs (els nacionalitzats) es farà al novembre.

stats