CRISI
Economia 05/07/2013

Brussel·les avisa que el pagament de les preferents pot perjudicar l'estabilitat de la banca espanyola

Un informe de la Comissió Europea nega que Espanya hagi d'ampliar el rescat de 41.300 milions que va rebre per capitalitzar entitats financeres

Reuters
1 min

BerlínEn aquest moment, Espanya no necessita sol·licitar més diners per al seu sistema financer. Fins ara, l'Estat ha demanat 41.300 milions d'euros per capitalitzar les entitats financeres del país, i s'havia especulat que la xifra s'havia quedat curta i que el govern es veuria obligat a demanar encara més diners. Un document de la Comissió Europea al qual ha pogut accedir Reuters nega que això sigui cert.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De totes formes, les autoritats europees avisen que hi ha dos elements que podrien perjudicar l'estabilitat de la banca espanyola. El primer és la incertesa pel repartiment dels costos en els rescats de la banca. I el segon són els processos d'arbitratge que s'han obert per resoldre el conflicte de la comercialització de productes híbrids (com les participacions preferents o el deute subordinat) entre inversors minoristes.

El document de les conclusions de la recent visita a Espanya del Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional considera que el principal repte que afronta la banca espanyola en l'actual entorn de tipus baixos i augment de la morositat és assegurar la seva rendibilitat.

"La resistència dels bancs en l'actual escenari econòmic advers depèn essencialment de la seva capacitat per generar beneficis abans de provisions que puguin contrarestar un major deteriorament de la qualitat dels actius i afrontar les conseqüències de canvis regulatoris", afirma la Comissió Europea, en referència a les noves provisions derivades del refinançament de crèdits ja concedits.

stats